Aktualno OG sada Ogulin

Hoćemo li na otklanjanje kvara u opskrbi strujom ubuduće čekati do drugog dana? – Iz HEP-a nema konkretnih odgovora na naša pitanja

U nedjelju, 20. studenog 2022. cijelo područje Ogulina i susjednih općina nekoliko je sati bilo bez električne energije. Komentari na račun HEP-a na društvenim mrežama su bili vrlo kritični, a među njima se dalo iščitati da u Ogulinu od 21.11. više nema dežurstava u popodnevnoj smjeni.
Također se spominje da na sitne kvarove zaposlenici više neće izlaziti, a pod pojmom sitan kvar ubraja se i kad korisnik nema jedne faze, ili je, primjerice, nakrenut stup.

Zanimalo  nas tko je i zašto donio takvu odluku? Znači li to da će potrošać, a to mogu biti i privredni subjekti, koji ostane bez jedne faze ili ima neki sličan problem s opskrbom strujom, biti primorana tijekom poslijepodneva i noći obustaviti proizvodnju, rad, pružanje svojih usluga? Prilično bi bilo neodgovorno i kućanstva ostaviti u situaciji da uslijed nekog posljepodnevnog kvara u opskrbi strujom, da čekaju drugi dan kako bi netko krenuo na otklanjanje kvara.

I na koncu, zanimalo nas je zašto prilikom nestanka struje, o razlozima i mogućnostima dolaska,  HEP ne obavještava medije koji bi građanima pravovremeno prenijeli informaciju? Tim više što se dežurnog nije moglo nikako dobiti?

Potrošači su bili vrlo  revoltirani, pa smo ova pitanja uputili HEP-u. Stigao je odgovor službe za odnose s javnošću, u kojem se navodi:

Odgovor HEP-Operatora distribucijskog sustava:

Dana 20.11.2022. godine u 09:58 sati došlo je do obustave u isporuci električne energije na području grada Ogulina i okolnih općina zbog prorade zaštite transformatora u TS 110/35 kV Oštarije. Predmetnu proradu zaštite i isključenje transformatora prouzročio je kvar na 35 kV dalekovodu između TS 110/35 kV Oštarije i HE Gojak. Kako je navedenog dana na širem Ogulinskom području padao gust i mokar snijeg, isti se zadržavao na vodičima dalekovoda uslijed čega je došlo do pucanja vodiča na navedenom dalekovodu.

Prilikom pokušaja normalizacije napajanja električnom energijom došlo je još do dva prekida u opskrbi električnom energijom navedenog područja dok se nije detektirala dionica dalekovoda u kvaru. Nakon što je pronađena dionica u kvaru, normalizirano je napajanje električnom energijom oko 11:50 sati.

HEP – ODS DP Elektra Karlovac poduzima sve mjere u organizaciji vođenja elektroenergetskih postrojenja i otklona kvarova u svrhu poboljšanja kvalitete opskrbe električnom energijom svojih korisnika. Otklanjaju se, a i u budućnosti će se otklanjati svi kvarovi u nadležnosti HEP – ODS-a DP Elektre Karlovac u što je moguće kraćem vremenskom roku.

S obzirom da u “odgovoru” HEP uglavnom opisuje kvar  od 20. studenog, a neodgovara se na naša konkretna pitanja, u subotu , 26. studenog, poslali smo novi mail u kojem smo pisali službi  da nam nisu odgovorili na konkretna pitanja, pa smo ih ponovili, s posebnim naglaskom na pitanje o ukidanju dežurstva ekipa u posljepodnevnoj smjeni odnosno kako saznajemo da na sitne kvarove u posljepodnevnim satima zaposlenici više neće izlaziti do drugog dana, a pod pojmom sitan kvar ubraja se i kad korisnik nema jedne faze, ili je, primjerice, nakrenut stup i slični problemi.

Nažalost, do danas se više nitko nije javio. Zašto iz HEP-a nema konkretnih odgovara, nije nam poznato. Bitno da nama računi stižu na vrijeme.