Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija rasporedila obrambeni raketni sustav u blizini Japana: ‘Obalne službe držat će danonoćnu stražu’

Ruski raketni sustav Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 km, raspoređen je na otoku Paramušir u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je razmjestilo mobilne obrambene raketne sustave na sjevernom Kurilskom otoku – dijelu strateški lociranog lanca otoka koji se proteže između Japana i ruskog poluotoka Kamčatke.

Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Radi se o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata kada su ih sovjetske trupe zauzele i istisnule Japan.

Ruski raketni sustav Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 km, raspoređen je na otoku Paramušir u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

“Obalne službe Pacifičke flote držat će danonoćnu stražu kako bi kontrolirale susjedno morsko područje i zone tjesnaca”, rečeno je.
Ovo raspoređivanje uslijedilo je godinu dana nakon što je Rusija postavila sustave Bastion na otoku Matua, u središnjem dijelu Kurilskog grebena, navodi se u priopćenju ministarstva. (danas.hr)