Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Aplikaciju za euro koju je HNB platio 275.000 kn izradila tvrtka šogorice HDZ-ovog načelnika

Isti posao koji je HNB naručio i dodijelio zajednici ponuditelja, među kojima je i tvrtka Trotočka, napravili su i učenici Pazina na jednoj STEM radionici
I za preskupe aplikacije za preračunavanje kuna u euro koju je Hrvatska narodna banka platila čak 275 tisuća kuna stoji zajednica ponuditelja, među kojima i jedna kompanija poznata javnosti, piše u srijedu Jutarnji list.

Riječ je o tvrtki Trotočka d.o.o. u vlasništvu Ileane Filić, šogorice HDZ-ova načelnika Voćina Predraga Filića. Riječ je o tvrtki osnovanoj 2019. godine o kojoj se pisalo prije nekoliko mjeseci, kad je kao nepoznata agencija dobila 300 tisuća kuna vrijedan posao organizacije prezentacija i ostalih usluga u sklopu projekta e-Turizam, a portal Net. hr tada je utvrdio kako Trotočka uglavnom posluje s gradovima, općinama, županijama i institucijama kojima upravljaju HDZ-ovci.

Kad je u pitanju famozna HNB-ova aplikacija za preračunavanje kuna u eure, pokazalo se da se posao plaćen 275 tisuća kuna mogao napraviti za puno manje nakon što su učenici jedne STEM radionice iz Pazina takvu aplikaciju napravili sami u samo nekoliko sati, a da pritom nisu utrošili gotovo 300 tisuća kuna.

Posao je HNB dodijelio konzorciju, tvrtki Trotočka d.o.o, SM Studio Marketing Komunikacije d.o.o. za promidžbu i ispitivanje tržišta i Printshop d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i poslovne usluge, i to u sklopu velikog natječaja “Usluge kreiranja i provođenja informativne nacionalne kampanje u cilju provedbe Nacionalnog plana za mjene hrvatske kune eurom” vrijednog čak 27 milijuna kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, upravo je tvrtka Trotočka bila zadužena za izradu sporne aplikacije dok su ostale kompanije iz zajednice ponuditelja radile produkciju i ostale poslove, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić. (danas.hr)