Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kineski hakeri SAD-u ukrali milijune dolara

Kineski hakeri su od 2020. ukrali desetke milijuna dolara američkih potpora namijenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije covida-19, priopćila je u ponedjeljak navečer američka Tajna služba.

Tajna služba je potvrdila izvješće NBC-a da je za krađu odgovorna kineska hakerska skupina poznata u sigurnosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti.

APT41 je vrlo uspješna kibernetička kriminalna skupina koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade, a motiv je uglavnom bio financijske prirode.
Protiv nekoliko članova skupine je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica u kojoj ih ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga, tvrtke za razvoj video igara i tvrtke za društvene medije.

“Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od kibernetičkih napada sve, dok se napadaju kompjutori izvan Kine kako bi se ukralo intelektualno vlasništvo u korist Kine”, rekao je tada bivši zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen.

Kinesko veleposlanstvo u SAD-u je priopćilo da se Kina “odlučno protivi i bori protiv kibernetičlih krađa i hakiranja” te odbacuje “neutemeljene optužbe” protiv svoje zemlje. (Hina, N1)