Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova zabrinjavajuća poruka Vladimira Putina

Zapadne elite svim mogućim sredstvima nastoje održati dominaciju na svjetskoj sceni čime povećavaju opasnost od izbijanja sukoba, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.
“Potencijal za izbijanje sukoba u svijetu raste kao izravna posljedica nastojanja zapadnih elita da svim mogućim sredstvima održe svoju političku, financijsku, vojnu te ideološku dominaciju”, rekao je Putin.

Ruski čelnik govorio je u video poruci upućenoj ministrima obrane zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju i skupine bivših sovjetskih zemalja. “One (elite) svjesno umnažaju kaos i otežavaju međunarodnu situaciju”, rekao je Putin u poruci koju je objavio Kremlj.
Putin je također optužio zapad da “eksploatira” Ukrajinu i koristi se ukrajinskim narodom kao topovskim mesom u u sukobu s Rusijom.

Putin opetovano karakterizira rat u Ukrajini – koji Moskva uvijek naziva “specijalnom vojnom operacijom” – kao sukob između Rusije i zapada i kritizira zemlje koje vojno i financijski pomažu Ukrajini.

Kijev, europske zemlje i Washington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proeuropsku susjednu zemlju pokušava, pod krinkom zabrinutosti za vlastitu sigurnost, osvojiti velike dijelove Ukrajine i svrgnuti njezina predsjednika Volodimira Zelenskija. (N1)