Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Oporba: Pokušava se prikriti povećanje plaća državnim dužnosnicima i zastupnicima

Za razliku od vladajućih koji su u petak u saborskoj raspravi hvalili tri zakona koja reguliraju novi model izračuna plaća dužnosnika i službenika, iz redova oporbe poručili su kako je cilj prikriti povećanje plaća državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima za 6%.

  • Koliko ste morali toga reći da bi prikrili glavnu intenciju ovog zakona (o obvezama i pravima državnih dužnosnika) kako bi prikrili povećanje plaća državnim dužnosnicima za šest posto, rekao je Arsen Bauk (Klub SDP-a).

Podsjetivši na povijest kako je došlo do razlike u osnovicama između dužnosnika i službenika, Bauk je upozorio i da je sada ta razlika 30 posto. Smatra da su glavni tajnici u ministarstvima “najbolji primjeri apsurdnosti situacije” koji su “slalomom” između državnog dužnosnika i službenika i promjenama osnovica došli do toga da imaju skoro koeficijent kao premijer.

No, upozorio je, Vlada je od 2016. to mogla smanjiti ali je “to nepopularno”.

  • Kolegama iz vladajuće većine i predsjedniku vlade zahvaljujem na božićnici. Hvala vam, niste trebali, poručio je ironično Bauk.
    Miletić: Ima zastupnika koje moram googlati da vidim kako izgledaju

I Marin Miletić (Klub Mosta) upozorio je da ima zastupnika koje, kada ih slučajno sretne u Saboru, mora ‘googlati’ jer ne zna kako izgledaju.

_ Ne znam kako izgledaju jer sam ih u ove dvije godine vidio petnaestak puta u Saboru, i među vladajućima i u oporbi, kazao je.

Smatra da je za to odgovoran narod koji ih je birao za saborske zastupnike.

Vezano uz plaće, Miletić drži da bi one trebale biti uređene kroz pravedni sustav koji bi adekvatno nagradio građane sukladno odgovornosti i obimu posla koji obavljaju.

  • Držim potpuno nepravednim odnos vladajućih prema zaboravljenim državnim službenicima (učitelji, medicinske sestre, zaposleni u pravosuđu osim sudaca i dr). Bacaju im se ‘mrvice’ sa ‘stola gospodara’ kupuje se socijalni mir za ‘siću’, upozorio je.

I Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) rekao je kako se nigdje u obrazloženju niti u tekstu izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika ne spominje povećanje plaća iako se tim prijedlogom zakona plaće dužnosnika efektivno dižu za šest posto. Drži kao to samo po sebi nije sporno, ali je nejasno zašto se to izbjegava reći.

Navodeći kako će se tim zakonom za šest posto povećati plaće i saborskim zastupnicima, Bakić smatra da bi zastupnici trebali imati obavezu dolaska na sjednicu i odbore kojima su članovi kao i obavezu dolaska na glasanje. (Hina/HRT)