Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin kaže da je razočaran izjavama Angele Merkel o Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u petak razočarenje nedavnim izjavama bivše njemačke kancelarke Angele Merkel o Ukrajini.
Rusija je protumačila njezinu izjavu u intervjuu za Zeit online da znači da je mirovni plan iz Minska sklopljen samo kako bi se Ukrajini dalo vremena da se naoruža i pripremi za rat s Rusijom.

“To je za mene bilo apsolutno neočekivano. To je razočaravajuće. Iskreno, nisam očekivao čuti nešto takvo od bivše njemačke kancelarke”, rekao je Putin novinarima u Biškeku.
Mirovni plan iz Minska za istočnu Ukrajinu, koja je bila pod ruskim utjecajem nakon početka neprijateljstava 2014., predvidio je dalekosežne obveze za sukobljene strane koje nikada nisu provedene.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da neće provesti sporazume sklopljene uz posredovanje Njemačke i Francuske. Putin je zbog toga pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

“Uvijek sam pretpostavljao da će se vodstvo Savezne Republike Njemačke ponašati iskreno prema nama”, rekao je Putin.

“Bilo je jasno da je Njemačka na strani Ukrajine, da je podržava.”

“Ali ipak mi se činilo da je vodstvo Njemačke uvijek iskreno u svojim nastojanjima da se pronađe rješenje na osnovi načela oko kojih smo se dogovorili i koja su postignuta, među ostalim, u okviru procesa iz Minska.”

Merkel je u intervjuu objavljenom u četvrtak rekla: “A sporazum iz Minska 2014. bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. Ona je također iskoristila to vrijeme da postane jača, kao što možete vidjeti danas.”

Po Merkel, Putin je početkom 2015. lako mogao pregaziti Ukrajinu. “I jako sumnjam da bi zemlje članice NATO-a mogle tada učiniti ovoliko koliko čine sada da pomognu Ukrajini”, dodala je. (N1)