Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Gabrijela su uporno vraćali kući s Hitne, umro je par dana kasnije u bolnici. Prošle su 4 godine, još nije održano nijedno ročište


Četiri godine prošle su od tragične smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića

Četiri godine prošle su od tragične smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića. Smrt koja je na noge digla čitavu Hrvatsku ukazujući na lošu medicinsku skrb u Metkoviću i dolini Neretve još uvijek nema sudski epilog.

Pravdu čekaju dječakovi roditelji koji su uvjereni da im je sin preminuo zbog liječničkog nemara i pogreške. Sudski pravorijek čekaju i tri liječnice te jedna medicinska sestra koje se terete za nesavjesno liječenje i smrt devetogodišnjaka i koje bi, ako im se dokaže krivnja, mogle biti osuđene na višegodišnje zatvorske kazne.

  • Trenutačno se čeka zakazivanje pripremnog ročišta na Općinskom sudu u Dubrovniku gdje je slučaj prebačen nakon izuzeća suda u Metkoviću – potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju branitelj jedne od optuženih liječnica, Gašpar Lujak, iskusni “kaznenjak”, koji je u svojoj praksi branio brojne poznate slučajeve poput dubrovačkog svećenika Ivice Sinanovića, koji je u župnoj kući u Banićima u Dubrovačkom primorju ubio predsjednika Mjesnog odbora Marka Kraljevića.

Agonija bez kraja
Akteri ovog postupka su tri liječnice na svojim radnim mjestima na hitnoj pomoći u Metkoviću i Pločama, također i medicinska sestra. Do okončanja sudskog postupka i pravomoćnosti presude nitko od njih ne može izvaditi uvjerenje o nekažnjavanju, natjecati se za neki posao ili specijalizaciju uz uvažavanje presumpcije nevinosti jer nevine su dok im se ne dokaže drugačije.

Četiri godine traje agonija kojoj se ni približno ne nazire kraj. Ni vrsni pravnici s kojima smo razgovarali ne usuđuju se prognozirati trajanje ovog sudskog postupka. (Stanislav Soldo/SD, ,jutarnji.hr)