Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Organizatori puča u Njemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj: ‘Aleksander je imao ženu u Zadru…‘

Ekstremnodesničarsku grupu okupljenu oko pokreta Građani Reicha istraga o švercu oružja povezala je s Hrvatskom

Štoviše jedan je od njegovih navodnih članova i živio u Hrvatskoj, gdje se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za Reichsbürgere, spriječili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s njemačkom policijom uhićeni su deseci osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i njemačkim sudovima. Štoviše, utvrđeno je da je dio oružja, koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišten za likvidacije političkih protivnika desničara.

Snimljeni razgovori
“Aleksandra sam upoznao u Njemačkoj prije par godina kao mušteriju za popravak automobila jer sam ja tamo imao radionicu. Imao sam tada djevojku iz Afganistana te su me pretukli. Zatražio sam pomoć od Aleksandra jer je bio u stranci AFD. Aleksander mi je dao jedan mali pištolj, no poslije je zbog toga tražio protuuslugu. Tražio je da mu u Hrvatskoj nabavljam oružje. Aleksander je imao ženu u Zadru i hvalio mi se da otamo nabavlja oružje. Jednom me nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan u autu sa zadarskim tablicama i predao mi paket, koji sam stavio u prtljažnik.

Kako sam vidio da je paket težak, otvorio sam ga, a u njemu su bili jedna PAP-ovka, jedan kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom. Kad smo bili u Njemačkoj, Aleksander je ponovno tražio da mu se nabavi oružje. Zanimalo ga je automatsko oružje, kratko oružje, pumperice, škorpioni i kalašnjikovi. Oružje koje sam za njega vozio u Njemačku bilo je namijenjeno za desničarsku stranku AFD jer se oni naoružavaju”, iskaz je ovo koji je hrvatski državljanin Martin M. dao istražiteljima o svojim vezama sa stanovitim Aleksandrom Reichlom (49), njemačkim državljaninom koji je živio na području Zadra.
Priznanje Martina M., ali prije svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je proveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Münchenu protiv Reichla, Martina M. te još jednoga pripadnika Reichsbürgera. Reichl, inače bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AFD), ali se i povezao s Reichsbürgerima iz Gornje Bavarske. Početkom 2018. godine hrvatska policija došla je do podatka da Reichl u hrvatskoj kupuje veće količine vojnoga oružja zaostaloga iz rata, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Njemačku, gdje se to oružje dijeli pripadnicima desničarskih skupina, između ostaloga Reichsbürgerima. (M.Dešković, jutarnji.hr)