Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iran izvršio drugo pogubljenje povezano s protuvladinim prosvjedima

Iran je u ponedjeljak javno objesio čovjeka osuđenog za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, izvijestila je pravosudna novinska agencija Mizan, što je drugo pogubljenje povezano s protuvladinim prosvjedima u manje od tjedan dana.

  • Majid Reza Rahnavard jutros je javno obješen u (svetom šijitskom gradu) Mašahdu… osuđen je na smrt zbog ‘vođenja rata protiv Boga’ nakon što je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga sigurnosti, objavio je Mizan.

Iran je u četvrtak pogubio prosvjednika Mohsena Šekarija, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja zaštitara nožem i blokiranje ulice u Teheranu za vrijeme demonstracija. Smaknuće su osudile Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Skupine za ljudska prava kažu da je Šekari bio mučen i prisiljen na priznanje.

Amnesty International priopćio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu na, kako ih je nazvao, lažnim suđenjima osmišljenima da zastraše one koji sudjeluju u narodnom ustanku koji je potresao Iran.

Prosvjedi diljem zemlje koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje iz Irana Mahse Amini 16. rujna predstavljaju jedan od najvećih izazova za Islamsku Republiku od njezine uspostave 1979. (VV.K./HRT/Hina)