Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi policijski pretresi u Europskom parlamentu, širi se istraga velike afere

Belgijska policija u ponedjeljak navečer je provela novi pretres u uredima Europskog parlamenta (EP), izvijestio je portal Politico.
Najnoviji pretresi dio su korupcijske istrage o katarskom lobiranju u tijelima EU, u sklopu koje je u petak bila uhićena potpredsjednica parlamenta, grčka zastupnice Eva Kaili.

U nedjelju je tamošnje tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv nje i još troje drugih dužnosnika. Belgijski mediji javili su da se radi o njenom partneru, Francescu Giorgiju, koji je radio u parlamentu kao asistent talijanskom zastupniku Pieru Antoniju Panzeriju, koji je također uhićen. Četvrta osoba je neimenovani lobist.

Giorgio i Panzeri su obojica bili uključeni u rad neprofitne organizacije Fight Impunity, koja se bavi privođenjem pravdi počinitelja najtežih slučajeva kršenja ljudskih prava širom svijeta.

Ne navodeći imena, belgijsko tužiteljstvo je priopćilo da se sumnja kako je “nekoliko osoba na ključnim mjestima u Europskom parlamentu” primilo značajne novčane iznose ili skupocjene darove kako bi utjecali na odluke parlamenta.
Kaili je jedna od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta i prema navodima briselskih medija jedna je od najutjecajnijih osoba u tom tijelu. U sklopu svojeg djelokruga odgovorna je za odnose EP i zemalja Bliskog istoka, a u posljednje je vrijeme, kaže Politico, postala jedna od najglasnijih branitelja Katara uslijed optužbi za kršenja prava radnika migranata.

Katar, koji je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, stalno se brani od optužbi za nehumano tretiranje radnika koji su u velikom broju radili na gradilištima nogometnih stadiona izgrađenih za taj turnir, a sumnja se da je zbog loših radnih uvjeta njih više tisuća izgubilo i život.

Kaili je nakon uhićenja u petak smjesta suspendirao njen klub zastupnika lijevog centra S&D, a zatim je i izbačena iz matične stranke Pasok u Grčkoj. Panzeri, koji je bio talijanski zastupnik do 2019. godine, je također bio član skupine S&D. Po napisima talijanskog lista Corriere della Sera njegova supruga i kćer su uhićeni u Italiji u petak.

U sklopu istrage u subotu je pretresen i dom belgijskog zastupnika Marca Tarabelle. Iako Tarabella nije bio priveden, sumnja se da je povezan s navodnom korupcijom kao potpredsjednik delegacije EP za odnose s Arapskim poluotokom i i supredsjedatelj parlamentarnog odbora za sport. (N1)