Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moderna i Merck objavili prve pozitivne rezultate za cjepivo protiv raka kože

Američki laboratoriji Moderna i Merck objavili su u utorak prve pozitivne rezultate za svoje cjepivo protiv raka kože na bazi glasničkog RNK koje je u fazi razvoja, a uzimalo bi se u kombinaciji s lijekovima protiv raka.
Tijekom ispitivanja na nekih 150 ljudi oboljelih od melanoma, uzimanje cjepiva istodobno s lijekom protiv raka Kaytrudom omogućilo je da se za 44 posto smanji rizik od recidiva raka i od smrti, u usporedbi s osobama koje su dobivale samo lijekove protiv raka.

  • Prvi put smo u randomiziranom kliničkom ispitivanju pokazali da glasnički RNK može djelovati na melanom, rekao je u priopćenju Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Moderna i Merck, izvan Sjeverne Amerike poznati pod kraticom MSD, planiraju uskoro objaviti potpune rezultate ispitivanja koje još moraju potvrditi njihovi kolege. Uz to predviđaju u 2023. početi takozvanu treću fazu ispitivanja, koja se provodi na znatno većem broju pacijenata.

Tehnologija glasničkog RNK pokazala se presudna u suzbijanju pandemije COVID-a-19. Moderna je spektakularno ušla na farmaceutsko tržište kad je među prvima, zajedno s Pfizer-BioNTechom, ponudila cjepivo protiv COVID-a-19 na bazi glasničkog RNK.

Ta bi tehnologija mogla dati dobre rezultate u liječenju mnogih drugih bolesti.

Lijek protiv karcinoma Keytruda odobren je samo u Sjedinjenim Državama.

Cjepivo protiv melanoma, još u fazi razvoja, “personalizirano” je i “osmišljeno je i proizvedeno na temelju jedinstvenog mutacijskog potpisa” otkrivenog na pacijentovu tumoru, navodi se u priopćenju.

Pacijenti su tijekom ispitivanja bili podvrgnuti operaciji uklanjanja tumora, nakon koje su primili lijek – najviše devet doza cjepiva.

Oko 325.000 novih slučajeva melanoma dijagnosticirano je u 2020. diljem svijeta, dodaje se u priopćenju.

Dvije američke tvrtke su u listopadu izvijestile da potpisuju ugovor o zajedničkom razvoju i prodaji tog cjepiva protiv raka kože. Planiraju dijeliti troškove i eventualnu zaradu. (M.M./Hina/HRT)