Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Ogulin iz Šenoinog pera

U današnjoj Facebook objavi Zavičajnog muzeja Ogulin – o Šenoinom putovanju.
U književnom opusu Augusta Šenoe ističu se dva putopisa o ogulinskom kraju: “Hrvatski Semmering” objavljen u nastavcima u Obzoru i “Preko Jasenka” objavljen u Vijencu.
Šenoa je putopis “Hrvatski Semmering” napisao povodom otvaranja željezničke pruge koja je povezala Karlovac i Rijeku u jesen 1873. godine. U naslovu putopisa je usporedio krajolik uz željezničku prugu Karlovac – Rijeka s prijevojem Semmering na visini od 985 metara između Donje Austrije i Štajerske, gdje je izgrađena prva planinska pruga na svijetu polovicom 19. stoljeća.

O mjestima kroz koje prolazi putopisac iznosi povijesne zanimljivosti. S ogulinskog prostora navodi podatke o Tounju, Oštarijama i selu Otoku u kojem se prema opisu nalazi malena crkva s drvenim krovom. Pošto je vlak radi dopune stao u Ogulinu, Šenoa je iskoristio priliku da nakratko obiđe grad. “Ogulin mora da je ugodno mjestance kad je velika sparina. Zimovati ne bih tude htio, van pod medvjeđom kožom”, navodi Šenoa.
Posebno ističe značenje obitelji Frankopan koja se usprotivila osmanskoj sili, uzalud tražeći pomoć od tadašnje Europe, dok planini Klek u opisu daje obilježja živog bića.

Šenoa je posebnu pozornost posvetio legendama o Kleku. U jednom opisu kaže: “Narod pripovijeda o Kleku kojekakvih strahota. Ondje je vrzino kolo, tj. ročište svih vještica, vilenjaka, coprnjaka i zloduha naše zemlje, onamo da lete zrakom, pa vijećaju kakvo će zlo činiti narodu.”
Kao domoljubu, Šenoi je ovo putovanje poslužilo da bi prikazao svoja razmišljanja o tadašnjem položaju Hrvatske i potaknuo domoljubnu svijest među stanovništvom.

Ovom prigodom u našoj rubrici donosimo članak objavljen u Večernjem listu 17. prosinca 1981. godine o Šenoinom putovanju.
Više o Augustu Šenoi možete pročitati na internet stranici Kuća Šenoa
(foto: Zavičajni muzej Ogulin)