Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU nije uspio postići dogovor o ograničenju cijene plina, ugovoren je i novi sastanak

Nisu uspjeli postići konačni dogovor o ograničenju cijena prirodnog plina

Ministri energetike Europske unije koji su se u utorak sastali u Bruxellesu, nisu uspjeli postići konačni dogovor o ograničenju cijena prirodnog plina na cijelom teritoriju unije, a novi izvanredni sastanak je sazvan za ponedjeljak, 19. prosinca.

Odgovarajući na opetovane zahtjeve nekih zemalja, Europska komisija u studenome je predložila ograničenje cijena kao novi odgovor EU-a na skokovit rast cijene plina izazvan ratom u Ukrajini.

S obzirom da su članice duboko podijeljene oko pojedinosti o predloženom ograničenju, sastanak u utorak nije iznjedrio konačnu odluku, ostavljajući ministre energetike EU-a da ponovno pokušaju postići dogovor 19. prosinca.

“Postigli smo napredak, ali još nismo gotovi. Danas se ne može odgovoriti na sva pitanja”, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nakon sastanka koji je potrajao satima.

Članice, uključujući Njemačku, Austriju i Nizozemsku, strahuju da bi ograničenje cijena plina moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.

Druge države, uključujući Grčku, Belgiju, Italiju i Poljsku, zahtijevale su gornju granicu za koju kažu da bi zaštitila njihova gospodarstva i stanovnike od visokih cijena energije.

Tehničke pojedinosti
Bilo koji dogovor zahtijevat će od zemalja postizanje kompromisa o tehničkim detaljima, uključujući visinu ograničenja cijene, na koje se ugovore o plinu primjenjuju, te zaštitne mjere poput omogućavanja EU-u da odmah ukine ograničenje ako ono ima neželjene posljedice.

Jedan viši predstavnik EU-a rekao je u utorak popodne da su se zemlje mučile oko dogovora o razini i opsegu ograničenja.

U potrazi za kompromisom, Češka – koja predsjedava EU-om – istupila je s novim prijedlogom prema kojemu bi se ograničenja pokrenula ako cijene prijeđu raspon od 200-220 eura po megavatsatu tijekom tri do pet dana, prema ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu u nizozemskom plinskom čvorištu TTF-u. Ugovorna cijena također bi trebala biti 35 eura viša od referentne cijene temeljene na postojećim procjenama cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Prijedlog je ispod gornje granice cijene od 275 eur/MWh koju je predložila Europska komisija.

U taborima za i protiv ograničenja cijena, svaka bi zemlja mogla imati dovoljno glasova da blokira dogovor. (Hina, jutarnji.hr)