Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Počelo je pozivom u ekskluzivni hotel. Pomalo su bacali mamce, kofer pun novca došao je kasnije‘

Novi detalji iz istrage o mitu i korupciji u središtu europskih institucija

Počelo je pozivom u Katar i u ekskluzivni hotel u Bruxellesu. Većini nas nisu dali kovčege pune novca. Ali, znamo kako to izgleda kada netko peca. Pomalo ti bacaju mamce, komentirala je skandal koji već danima trese europske institucije francuska članica Europskog parlamenta Leïla Chaibi, koja nije prihvatila skupe katarske darove.

U središtu optužbi za kupnju utjecaja u Europskoj uniji su zastupnici europskih socijalista i demokrata (S&D), u prvom redu sad već bivša potpredsjednica, Grkinja Eva Kaili, koja je među četiri osobe uhićene i optužene zbog optužbi za primanje mita od Katara. Pritvorene su i tri osobe koje imaju talijansko državljanstvo, među kojima je i Francesco Giorgi, partner Eve Kaili. Svi su optuženi za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, pranje novca i korupciju.

Michalis Dimitrakopoulos, odvjetnik Eve Kaili, za Reuters je rekao da se bivša potpredsjednica žali na ponašanje i stav kolegica i kolega iz Europskog parlamenta (EP), osjeća se izdanom jer sada izgleda da je imala osobni plan vezan uz Katar.

Odvjetnik ponavlja tezu da je Eva Kaili, kad je u EP-u govorila o Kataru, uistinu samo prenosila teze Međunarodne agencije za rad (ILO) da je malena zaljevska zemlja pokrenula “uvođenje radničkih prava i minimalne plaće unatoč izazovima”.

“Njezina odluka da posjeti Katar nije bila njezina osobna odluka, bila je to odluka Europskog parlamenta, uz suglasnost” Europske komisije i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, dodao je Dimitrakopoulos.

Otkriće bi moglo imati ozbiljne posljedice na suradnju Katara i EU. Ugledni i utjecajni Politico.eu prenosi kako zastupničko tijelo koje predstavlja stanovništvo EU želi provjeriti je li Katar nedopušteno utjecao na ključni sporazum o zračnom prometu koji Qatar Airwaysu daje neograničeni pristup tržištu EU. Što bi moglo dovesti do raskida unosnog sporazuma.(Željko Trkanjec – cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr)