Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Znatno raste iznos dozvoljenog primitka za uzdržavane članove: ‘Studenti moraju plaćati dosta skupe stanove…‘

Boris Lalovac pozdravio je i povećanje iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga

Vladajući i oporbeni zastupnici su, tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, pozdravili povećanje sa 15.000 na 24.000 kuna iznosa primitaka kojeg neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) pozdravio je i povećanje iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak.

“To podržavamo – s naznakom da bi to svakako trebalo u budućnosti povećavati. Pogotovo s obzirom na to da su cijene najmova stanova, posebice u Zagrebu, otišle višestruko gore i da veći dio dohotka kojeg studenti zarade moraju plaćati ide na dosta skupe stanove”, kazao je.

Zastupnici su u objedinjenoj raspravi, uz konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, podržali i konačne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza te izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama.
Poreznoj upravi dostavljat će se i primici stranih državljana s nekretninama u Hrvatskoj
Vezano uz nekretnine, Zrinušić je rekao da će se sada i našoj poreznoj upravi dostaviti i primitci stranih državljana koji imaju nekretnine u Hrvatskoj, iznajmljuju ih, a primitke ne prijavljuju našoj poreznoj upravi.

Na upit Marijane Puljak (Centar), odgovorio je da, prema eVisitoru, na 100.000 nekretnina koje se iznajmljuju, sobe i postelje na dan 2. studenoga ove godine u Hrvatskoj iznajmljuje 4.980 stranaca, a njih 2.381 ih ima u najmu ili zakupu.

Zakonom o kreditnim institucijama će od 1. siječnja 2023. Europska središnja banka postati nadležna za nadzor značajnih institucija u RH, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte te za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija.

Zastupnici su u kratkoj raspravi podržali izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji se odnosi na usklađenje sa Zakonom o socijalnoj skrbi te Zakonom o vatrogastvu.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj rekao je da usklađivanje sa Zakonom o socijalnoj skrbi odnosi na raspodjelu poreza na dohodak tako da se udio za domove za starije osobe, počevši od iduće godine, povećava sa 0,6 na 0,8 posto. (Hina, jutarnji.hr)