Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Danas se očekuje potvrda kandidatskog statusa BiH

U Bruxellesu se danas održava posljednji ovogodišnji sastanak Europskog vijeća na kojem sudjeluje i hrvatski premijer. Glavne teme i ovog summita su rat u Ukrajini te gospodarske i energetske posljedice koje taj rat izaziva u Europskoj uniji. Očekuje se i odluka čelnika Unije o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Lideri su počeli s raspravom o stanju u Ukrajini, pogotovo nakon masovnog uništavanja energetske infrastrukture u toj zemlji, javila je Jasna Paro iz Bruxellesa u HTV-ov Dnevnik u podne.

Videovezom im se pridružio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Raspravlja se kako adekvatno prilagoditi pomoć – vojnu, tehničku i financijsku – u ovoj situaciji. Na stolu je paket od 18 milijardi eura za 2023., što je do prije neki dan vetirala Mađarska, a sada navodno primjedbe na taj paket ima i Poljska.

Druga tema oko koje još uvijek ne postoji suglasnost je deveti paket sankcija za Rusiju. Koplja se navodno lome oko zabrane uvoza umjetnih gnojiva iz Rusije te koliko će to i kako utjecati na proizvodnju hrane u Europskoj uniji.

Kratka, ali za nas značajna rasprava očekuje se o proširenju, odnosno državama zapadnog Balkana, i opće je očekivanje da će lideri danas potvrditi kandidatski status za BiH.Više na hrt.