Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović pred čileanskim Kongresom: “Vidim potencijal za razvoj naših odnosa”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović zauzeo se u četvrtak u čileanskom Kongresu u Valparaisu za veću suradnju Hrvatske i Čilea u području znanosti, gospodarstva i obrane.
“Naše dvije prijateljske i partnerske države u ovih 30 godina razvile su odlične odnose te ostvarile dobru suradnju. Istovremeno, moram reći da postoji dodatni potencijal za daljnje jačanje naših odnosa. Uvjeren sam kako ćemo u godinama koje dolaze iskoristiti ove mogućnosti te krenuti u nova područja suradnje”, kazao je Milanović na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma Kongresa Čilea održanoj povodom njegova službenog posjeta, priopćio je ured predsjednika.

“Naša kulturna i znanstvena suradnja su područja na kojima bi se suradnja mogla unaprijediti, ali i područja kao što su gospodarstvo i obrana. Siguran sam kako ćemo zajednički raditi na tome”, dodao je.
Hrvatski je predsjednik u Kongresu u Valparaisu istaknuo kako su hrvatsko-čileanski gospodarski odnosu još uvijek relativno skromni, ali da postoji interes hrvatskih tvrtki za razvoj suradnje.

“Svjestan sam objektivnih otegotnih okolnosti poput visoke cijene transporta roba zbog velike udaljenosti. Međutim, istodobno postoji ohrabrujući interes brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih gospodarskih sektora zainteresiranih za razvoj suradnje, primjerice tvrtke u području obrambene industrije iza kojih stoje respektabilne strane reference”, kazao je Milanović.

Hrvatski je predsjednik u tom kontekstu apostrofirao i “mogućnost korištenja luka Rijeka i Ploče kao ulaza za čileanske proizvode na europska tržišta, posebno tržišta srednje i jugoistočne Europe”.

Podsjetio je kako je ulaganje obitelji Lukšić iz Čilea jedno od najvećih inozemnih ulaganja u Hrvatsku.

“Upravo u brojnoj hrvatskoj zajednici u Čileu vidim veliki potencijal za daljnji razvoj”, kazao je Milanović.
Milanović se u obraćanju opet osvrnuo na važnu ulogu hrvatske zajednice u povijesti Čilea.

“Potomke hrvatskih iseljenika danas srećemo u mnogim čileanskim institucijama, od najviših političkih, preko Crkve, vojske i gospodarstva do kulture i sporta. Drago mi je da pripadnici hrvatske zajednice od svog doseljenja do danas aktivno politički djeluju te tako direktno pridonose napretku svoje zemlje. Veliki broj zastupnika u čileanskom parlamentu kroz zadnjih 150 godina imao je hrvatske korijene”, poručio je Milanović. (Hina, N1)