Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Politička blamaža u Segetu. Oporba tvrdi: ‘Načelnik je kopirao proračun Bjelovara’

Bizarna politička blamaža u Segetu. U proračunu o kojem se sutra glasa, na jednom mjestu stoji Općina Seget, a na drugom Grad Bjelovar
Čekali su najvažniji dokument godine, i kad su ga sa zakašnjenjem napokon dočekali – u njemu bizarno iznenađenje. U programu za kulturu piše da je svrha strategije Segeta osigurati viši kulturni standard građana – Bjelovara.

“Izgleda da je načelnik kopirao proračun grada Bjelovara prije dvije godine međutim nije uspio ili vjerojatno im se potkrala greška da nisu izbrisali grad Bjelovar i stavili općina Seget”, kaže Ante Barada, nezavisni vijećnik u Općini Seget.

“To je čisti copy paste. Čak smo našli taj primjer na internetu, identično je. Samo su promijenili umjesto knjižnice u Bjelovaru, kod nas ide advent koji je nepostojeći”, poručuje Luka Jadrić, oporbeni vijećnik u Općini Seget.

I u predškolskom odgoju čudnovatog proračuna Siget je postao Bjelovar. Ipak, opozicijski vijećnici upozoravaju da ni to nije sve. Nacrt im je stigao nakon zakonskog roka, zbog čega ne bi bio valjan čak i da nije prepisan. Sve su prijavili nadležnim institucijama, zbog niza bizarnosti traže razrješenje načelnika.
“S obzirom na sve proračune koje su donosili do sada, ovo je jednostavno kap koja je prelila čašu i smatramo da nemaju kompetenciju voditi ovu općinu”, kaže Barada.
Prozvani Ivo Sorić pred kamere danas nije htio. Zvali smo ga i slali upite, nije odgovorio. Javnost ga je upoznala ljetos u priči Potrage o kontejneru bez klime koji u njegovoj općini osam godina radi ilegalno. Tada je prebacivao odgovornost.
“Ne želim da se stvara slučaj u toj situaciji jer općina za to nije odgovorna”, rekao je Ivo Sorić, načelnik općine Seget u srpnju.
“To me iznenađuje doista, ne znam da je netko nešto kopirao i da se to našlo u njihovom dokumentu, ali u svakom slučaju mogu biti sigurni da je to ispravno. Jer grad Bjelovar godinama dobiva ocjene iz revizije, savršene dakle. Imamo sve dobro uređeno”, kazao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

To se ne bi moglo reći za Općinu Seget kojom od samostalnosti vlada HDZ. Vodovod nemaju, dugogodišnji je načelnik završio u zatvoru zbog sumnje da je “pojeo” općinski novac, a njegov nasljednik “posuđuje” tuđi proračun. U hrvatskoj politici – sve je moguće. (danas.hr)