Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Maske su se zbog ‘tripledemije‘ vratile u SAD, čeka li isto i Hrvatsku: ‘Sjetite se jedne stvari‘

Brojne respiratorne bolesti uključujući Covid, gripu, RSV i druge ‘zimske‘ virusne bolesti haraju Hrvatskom

Maske su se vratile i ovaj put nisu samo za Covid-19. “Trostruka epidemija” koronavirusa, gripe i respiratornog sincicijskog virusa, poznata kao R.S.V., koja hara Sjedinjenim Državama, potaknula je nekoliko gradova i okruga, uključujući New York City i okrug Los Angeles, da potaknu ljude da ponovno nose masku u zatvorenim javnim prostorima, piše New York Times.

Navode kako su u cijeloj zemlji, stope slučajeva Covid-19 i hospitalizacija porasle su za 56 posto, odnosno 24 posto u posljednja dva tjedna. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da je već bilo 13 milijuna oboljelih i 7300 smrtnih slučajeva od gripe ove sezone, a očekuje se da će te brojke rasti u narednim mjesecima. (Tijekom prošlog desetljeća, godišnja smrtnost od gripe kretala se od 12.000 do 52.000 ljudi, s vrhuncem u siječnju i veljači).

Porast brojnih respiratornih bolesti uključujući Covid, gripu, RSV i druge ‘zimske‘ virusne bolesti haraju i Hrvatskom. U porastu je broj hospitaliziranih od koronavirusa, tako da smo nakon više mjeseci prešli 600 hospitaliziranih, na respiratoru je 16 osoba, a dnevni broj preminulih pojedinih dana je preko deset.

Nakon dvije godine izostanka gripe, ona se vratila. Do sada, odnosno zaključno s 11. prosincem imamo 226 prijava oboljelih od gripe, od čega je više od pola, 122 prijave, zaprimljeno u jedan dana. Iz tog razloga, uz blagdanska okupljanja možemo očekivati sve veći broj oboljelih.

Maske u Hrvatskoj već dulje vremena, izuzev zdravstvenih ustanova i ljekarni, nisu obavezne.

  • Još za vrijeme najjačih valova epidemije koronavirusa, kada bi svi govorili da jedva čekaju staro normalno, govorio sam da se nadam da po pitanju nošenja maski nikad nećemo biti u tom starom normalnom – kaže Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, smatrajući da je nošenje maske stvar opće kulture.

Davno prije pojave korone, kaže Venus, viđali smo kineske turiste kako nose maske.

  • Ne treba nitko narediti da se nose maske, ali činjenica da za vrijeme nošenja maski nismo imali gripu niti ovoliko virusnih zimskih bolesti, govori samo jedno, a to je da one učinkovito štite od širenja zaraze.
  • Kada je netko bolestan, trebao bi ostati kući, a ako su simptomi blažeg tipa i nemamo mogućnost ostati kući onda bi bilo u najmanju ruku pristojno staviti masku da ne kišemo i kašljemo po drugim ljudima – kaže Venus i zaključuje da mu je nevjerojatno što je pitanje maske, odnosno opće kulture u jednom trenu ostalo pitanje ustavnih sloboda. (I.Krnić, jutarnji.hr)