Aktualno Sport

Argentina i Messi postali su prvaci svijeta u spektakularnom finalu!

Nogometaši Argentine po treći put u povijesti osvojili su naslov svjetskog prvaka pobijedivši Francusku sa 4-2 boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što je rezultat u osnovnih 90 minuta bio 2-2, a poslije dodatnih 30 minuta produžetka 3-3.

Vodeći pogodak za Argentince postigao je u 23. minuti Lionel Messi iz kaznenog udarca, dosuđenog zbog prekršaja Ousmanea Dembelea nad Angelom Di Marijom.

Argentina je u 36. minuti udvostručila prednost, a idealno odigran kontranapad pogotkom je dovršio Angel Di Maria.

Francuzi, koji su u prvom poluvremenu ostali bez udarca prema argentinskim vratima, došli su do velikog preokreta u završnici osnovnog dijela dvoboja, s dva pogotka Kyliana Mbappéa.

Prvi je postigao u 80. minuti iz kaznenog udarca, što ga je skrivio argentinski stoper Nicolas Otamendi rušenjem Kola Muanija u kaznenom prostoru. Samo 90 sekundi poslije Mbappé je volejem pogodio mrežu sa 14 metara na asistenciju Marcusa Thurama i izjednačio rezultat na 2-2.

Tako je po osmi put u povijesti finalni dvoboj na svjetskim nogometnim prvenstvima otišao u dodatnih 30 minuta.

Argentina je u 109. minuti ponovno došla do prednosti, kad je svoj drugi pogodak u finalu, a 13. na svjetskim prvenstvima postigao Lionel Messi, koji je poslao loptu preko gol-crte nakon što je Hugo Lloris obranio udarac Lautara Martineza.

No, Francuzi su se još jednom uspjeli vratiti, kad je u 116. minuti Gonzalo Montiel skrivio kazneni udarac, tako što je u kaznenom prostoru rukom blokirao udarac Mbappéa. Najbolji francuski strijelac je sam preuzeo odgovornost i u 118. minuti ‘hat-trickom’ u finalu izjednačio na 3-3.

Unatoč prilikama na obje strane, to je bio konačan rezultat nakon produžetka pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, koji su treći put u povijesti odlučivali o naslovu svjetskog prvaka.

Brazilci su 1994. u raspucavanju pobijedili Talijane, a reprezentacija Italije je na taj način došla do naslova 2006. u Njemačkoj, kad su bili bolji od reprezentacije Francuske.

U prvoj seriji su precizni bili Mbappe za Francuze i Messi za Argentince, da bi u drugoj seriji argentinski vratar Emiliano Martinez obranio udarac Kingsleya Comana, dok je Paulo Dybala svladao Llorisa za vodstvo Argentine. U trećoj seriji je Aurelian Tchouaméni poslao loptu pokraj vratnice, a Leandro Parades svladao Llorisa za vodstvo 3-1. Kolo Muani je pogotkom u četvrtoj seriji ostavio Francuze “u igri”, ali je Gonzalo Montiel pogodio za konačnih 4-2 i veliko slavlje Argentinaca.

Utakmicu na stadionu Lusail pred 88.966 gledatelja sudio je Poljak Szymon Marciniak. ( HRT/Hina)