Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

“Crni led” u Njemačkoj: Otkazuje se nastava, ceste zaleđene, ima mrtvih…

Djelatnici hitnih službi javljaju o velikom broju nesreća, skliskim i zaleđenim cestama te pojavi tzv. crnog leda. Riječ je o tankom zaleđenom sloju na cestama, a stvara se nakon ledenih kiša ili topljenja snijega. “Crni led” se najčešće pojavljuje noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila.
U okruzima Hameln-Pyrmont i Vechta te u gradu Delmenhorstu u Donjoj Saskoj školska nastava u ponedjeljak je otkazana u svim općim i strukovnim školama zbog “očekivanih ekstremnih vremenskih uvjeta”. Nastave nema niti u okrugu Göttingen.

Škole i vrtići u Düsseldorfu također će ostati zatvoreni u ponedjeljak. Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorava na ekstremnu vremensku situaciju za Düsseldorf.

U Bremenu je početak nastave u ponedjeljak djelomično otkazan. Razlog tome su upozorenja Njemačke meteorološke službe o crnom ledu.

“Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, nastava školama odvija se od trećeg sata”, priopćio je Odjel za obrazovanje Grada Bremena u nedjelju navečer.

Tijekom noći na ponedjeljak i djelomice u ponedjeljak ujutro padat će ledena kiša s jugozapada uz rašireno stvaranje crnog leda, osobito u istočnoj polovici, predvidjela ke Njemačka meteorološka služba.

Okrug Werra-Meißner savjetovao je školama da ponude učenje “online”.

Hitne službe upozoravaju na opasnost crnog leda. U bolnici u Ulmu preminuo je 77-godišnjak nakon što je pao na cesti zbog snijega. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj servisnoj cesti u Holzhausenu (okrug Rhein-Lahn).

Opasni crni led pogodio je velike dijelove Njemačke u noći na ponedjeljak. Ledena kiša najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu, kasnije i u središnjoj Njemačkoj. Prema DWD-u, tijekom ponedjeljka će na sjeveroistoku i istoku također biti pojave ledene kiše. (N1)