Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Udruga Franak poslala poruku hrvatskim sucima uoči presude o “švicarcima”

Udruga Franak poručila je sucima Vrhovnog suda da u utorak pri zauzimanju pravnog shvaćanja o kreditima konvertiranim u euro poštuju hrvatsko i pravo EU-a i da 55.000 obitelji konačno mora dobiti pravo na utvrđivanje punih obeštećenja nakon konverzije.
Oba prava nedvosmisleno upućuju nacionalne sudove da u sudskim postupcima moraju dopustiti vještačenja kojima će se potom utvrditi jesu li uistinu potrošači konverzijom obeštećeni u potpunosti, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik udruge Goran Aleksić.

U svim dosadašnjim sudskim vještačenjima, kažu u udruzi, nedvojbeno je utvrđeno da su konvertirane glavnice 10 do 15 posto više u odnosu na početni otplatni plan, da potrošači nisu dobili preplaćene iznose i zatezne kamate i da u konačnici plaćaju 40 do 50 posto više anuitete.

Udruga je priopćila da Vrhovni sud u ponedjeljak nije donio pravno shvaćanje u slučaju konvertiranih kredita jer je sjednica zbog smrtnog slučaja jednog suca odgođena za utorak.
U povodu neodržane sjednice predstavnici udruge u ponedjeljak su preko puta Vrhovnog suda održali okupljanje, poručivši da 55.000 obitelji, za koje smatraju da su opljačkane, konačno mora dobiti pravo na utvrđivanje punih obeštećenja nakon konverzije CHF kredita.

Upozorili su da to nije stalo ni jednoj bitnoj instituciji – od HNB-a i vlade do Hrvatskog sabora.

Izrazili su također nadu da će Vrhovni sud prije kraja godine odlučiti o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom u ‘švicarcima’ i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Predsjednika građanskog odjela te sutkinje i suce Vrhovnog suda pozvali su da u utorak budu pravnici, suci i moralni pobjednici, a takvima će biti, smatraju samo ako budu u skladu s presudama Suda EU donijeli pravno shvaćanje da potrošači s konverzijama imaju pravo na punu restituciju.

“U suprotnom, omogućit će lopovima da zadrže oko tri milijarde eura preplaćenih iznosa i zateznih kamata koji tim lopovima ne pripadaju, koje su ti lopovi perfidnom pljačkom putem nepoštenih ugovora oteli od 55.000 hrvatskih obitelji”, poručili su iz udruge.

Naveli su i kako opravdao sumnjaju da bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i dalje lobira unutar građanskog odjela za potrebe Hrvatske udruge banaka, podsjećajući da je on nakon završetka oglednog postupka u intervjuu za Jutarnji list u ožujku 2020. rekao da potrošači s konverzijama više nemaju nikakva prava, osim ako nešto nije u konverziji provedeno po zakonu. (Hina, N1)