Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin i Lukašenko puno o suradnji, nimalo o ratu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega i bliski saveznik Aleksander Lukašenko u ponedjeljak su veličali dobrobit suradnje dviju država tijekom prvog Putinovog posjeta Minsku od 2019., gotovo ne spomenuvši rat u Ukrajini.

Nitko od novinara prisutnih na konferenciji za medije dvojice čelnika nije pitao hoće li se Bjelorusija uključiti u rat u Ukrajini. Lukašenko je ranije ponavljao da se to neće dogoditi.

Umjesto toga dvojac je govorio o sve snažnijem gospodarskom i obrambenom povezivanju dviju bivših sovjetskih država, ujedinjenih u takozvanu Uniju, kao i o finalu Svjetskog prvenstva u nogometu odigranog u nedjelju u Katru, prenosi Reuters.

Bjeloruska politička oporba, uglavnom u pritvoru, egzilu ili cenzurirana, strahuje da će Kremlj postepeno anektirati ili apsorbirati svog mnogo manjeg slavenskog susjeda. I Putin i Lukašenko su se trudili odbaciti tu ideju.

  • Rusiji nije u interesu bilo koga apsorbirati, rekao je Putin.
  • To jednostavno nema nikakve svrhe, dodaje.

Lukašenko, koji je sedamdesetogodišnjaka Putina u jednom trenutku nazvao starijim bratom, hvalio je Rusiju kao prijateljicu koja je pružila ruku, opskrbljujući Bjelorusiju naftom i plinom po sniženim cijenama.

  • Rusija može bez nas, ali mi ne možemo bez Rusije, rekao je.

Bjeloruski autokrat kazao je su se dvije zemlje dogovorile o novoj cijeni za opskrbu ruskim plinom, ali je odbio precizirati o kojoj je cijeni riječ prije nego o tome raspravi njegova vlada.

Ruska vojska u veljači je iz Bjelorusije pokrenula svoj neuspješni napad na Kijev, a u toj državi se mjesecima odvija vojna aktivnost dviju zemalja. (V.K/Hina/HRT)