Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Arktička eksplozija Elliott u SAD-u donosi najhladniji Božić u zadnjih 40 godina

Dok su u Hrvatskoj šanse da ove godine imamo bijeli Božić gotovo nikakve, u SAD-u vlada bojazan od ledene oluje.
Velika zimska oluja koja se ovog tjedna nadvija nad SAD-om mogla bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u četiri desetljeća, kažu prognostičari.

Zahlađenje koje se događa “jednom u generaciji”, a koje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, prije nego što se uzburkalo na istok, postat će “ciklonalna bomba” do petka, prenosi BBC.

Više od 90 milijuna ljudi u 37 država je upozoreno na zimske vremenske prilike. Otprilike 80% građana iskusit će temperature ispod ništice, uključujući i one na jugu poput Teksasa.

Temperature do -45°C stupnjeva
Arktička eksplozija koju je Weather Channel nazvao “Zimska oluja Elliott”, će donijeti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje citiraju američki mediji. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživjeti najhladniji Božić u 30 godina.
Nacionalna meteorološka služba (NWS) priopćila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 stupnjeva Celzijusa.

“Hlađenje vjetra ove jačine može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se ne poduzmu mjere opreza, uz hipotermiju i smrt je moguća nakon dugotrajnog izlaganja hladnoći”, stoji u savjetu NWS-a.

Dodali su da se ovakav zimski meteorološki događaj događa jednom u generaciji, posebno jer oluja doseže područje Velikih jezera, gdje se očekuje da će njezin pritisak dosegnuti ekvivalent uragana kategorije 3. Stoga su guverneri Kentuckyja i Sjeverne Karoline proglasili su izvanredno stanje.

Prometni kolaps
Očekuje se da će snježni uvjeti i zaleđene ceste ovog vikenda uzrokovati putni kaos. “Imali smo sjajan tjedan za Dan zahvalnosti uz minimalne smetnje”, rekao je američki ministar prometa Pete Buttigieg za kanal MSNBC u srijedu. “Nažalost, do Božića neće biti tako”, dodao je. (N1)