Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kongresu poziv da se Trumpu trajno zabrani mogućnost ponovne kandidature za predsjednika

Riječ je o slučaju istrage nereda koji su uslijedili 6. siječnja kada su izbili neredi za vrijeme izbora u SAD-u te su prosvjednici napali i Kapitol
Završno izvješće Odbora Zastupničkog doma od 6. siječnja poziva Kongres da razmotri zabranu Donaldu Trumpu da ikada ponovno obnaša javnu dužnost, budući da ga je optužio za zločinačku urotu za poništavanje rezultata izbora 2020. godine.

Izvješće je objavljeno na 845 stranica, u kojemu se detaljno opisuje 200 načina na koje su Trump i njegovi saveznici pokušali izvršiti pritisak na dužnosnike da ponište državne rezultate.

Trump je odbacio nalaze koji se temelje na razgovorima s više od 1000 svjedoka te ne to nazvao “lovom na vještice”. Završno izvješće odbora pripisuje krivnju Trumpu i kaže da bi Kongres trebao razmotriti uspostavu mehanizma koji bi osigurao da on nikada više ne može biti na vlasti.

Iz Odbora su istaknuli da su dokazi doveli do zaključka da je glavni uzrok 6. siječnja bio jedan čovjek – bivši predsjednik Donald Trump, kojeg su mnogi drugi slijedili. “Bez njega se nijedan događaj od 6. siječnja ne bi dogodio”, navodi se u izvješću.
Zabrana Trumpu daljnje javne dužnosti jedna je od 11 preporuka koje je odbor dao kao rezultat svoje istrage. (danas.hr)