Aktualno Gastro Magazin

Paprenjaci

Volite li paprenjake? Ako da, onda je ovaj recept baš za vas!

Naša Vanja kaže da, ako postoji kolačić koji ju razveseli i kojeg uvijek rado peče, je to paprenjak.

“Mirisom i okusom bogat aromama, nekako iznenađujuće slasan s onim malim udarom paprene svježine, a svi se sjećamo Magde paprenjarke i njezinih paprenjaka iz Zlatarevog zlata. O paprenjacima piše i Hektorović u Ribanju i ribarskom prigovaranju, a te s Hvara nazivaju paprenjocima jer su se začini koji se u njih stavljaju (cimet, muškatni oraščić i klinčić) nazivali imenom papor. Ti hvarski nemaju papar, dok ovi zagrebački sadrže baš papar. Pitate se od kuda paprenjaci u Gorskom kotlu? E pa ta gorska nit je med koji ide u paprenjake jer stavljam naš pravi, goranski med kojeg proizvode vrijedne pčele mog prijatelja Saše.

Paprenjaci su sezonska, tradicionalno zimska slastica, no volim ih u svako doba godine jer kuću ispune mirisom, a kalupi za izradu paprenjaka me posebno razvesele. Svoj kalup sam kupila na sajmu na štandu s drvenim rukotvorinama. Bitno je kalupe dobro pobrašniti da se tijesto ne zalijepi. U izradu ovih keksića uključite i svoje malene jer će im to biti doživljaj i veselje. Radila sam ih i sa svojim malim zadrugarkama u školi te smo ih prodavale u humanitarne svrhe. Začine za paprenjake možete dozirati po svom ukusu i onda vam preostaje samo da probate pojesti samo jedan, ako možete odoljeti.
Paprenjaci mogu stajati tako da su idealni keksići uz kavu ili kada vam naglo padne šećer.” – poručila je Vanja.

Sastojci za paprenjake:
200 g glatkog brašna
200 g oštrog brašna (može i integralno pa će biti rustikalniji)
130 g masti
100 g šećera (može i smeđi)
150 g mljevenih oraha
3 žumanjka
1 jaje
150 g kvalitetnog meda
mljeveni klinčić
mljeveni cimet
mljeveni papar (možete koristiti običan ili bijeli)
muškatni orašćić
Začine dozirajte prema ukusu, otprilike trećinu žličice svakog začina. Probala sam staviti i mrvu kajenskog papra i odlični su ako volite ljutinu i pikantnost. Ukoliko radite za djecu, smanjite količinu papra.

Postupak:
U veliku posudu stavite obje vrste brašna te malo odvadite sa strane. Dodajte mast i razmrvite brašno i mast rukama da dobijete mrvičastu smjesu. Baka je znala reći “nateraj mast i brašno”. Dodajte orahe, šećer, začine, med, žumanjke i jaje. Umijesite glatko tijesto da se svi sastojci sljube. Koristim kuhinjski robot pa se tijesto ne grije od topline ruku. Tijesto istresite na dasku i dodatno ga izmijesite rukama. Ukoliko je potrebno, dodajte onog brašna što se oduzeli na početku. Ako se tijesto mrvi, možete dodati malo mlijeka da se poveže u kompaktnu smjesu.
Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte prozirnom folikom te ostavite u hladnjaku nekih sat ili dva da odmara. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, neka bude oko 1,5 cm debelo. Ako vam se lijepi, možete valjati između dva papira za pečenje. Oblike možete rezati klasičnim rezačima za kekse, a ako imate drvene kalupe, dobro ih pobrašnite prije utiskivanja. Ja sam radila pomoću kalupa. Razvaljano tijesto pritisnem kalupom, obrežem nožem i dignem kalup pa narežem 3 paprenjaka i tako redom. Paprenjake slažite na papir za pečenje i pecite 10-ak minuta dok ne porumene. Kada se ohlade, spremite ih u kutiju, najbolje limenu. Mogu dugo stajati pa ćete imati zalihu kolačića kada vam zatrebaju. Dobar tek i nek’ vam je sretan Božić! (gorskikotao.com)