Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Parizu ubio troje Kurda pa priznao: ‘Već šest godina želim ubiti migrante ili strance, mrzim ih!‘

Tijekom napada u muškarac je pucao na kurdski centar, obližnji restoran i frizerski salon

Osumnjičeni za napad na kurdski centar u Parizu u kojemu je poginulo troje ljudi, a troje je ranjeno priznao je da patološki mrzi strance, objavili su francuski dužnosnici u nedjelju.

Još od provale prije šest godina “želio je ubiti migrante ili strance”, priopćilo je pariško javno tužiteljstvo.

Nakon pucnjave u kurdskom kulturnom centru u petak, ured javnog tužitelja otvorio je istrage za ubojstvo s predumišljajem i teško nasilje te istraživalo rasistički motiv.

Tijekom napada u blizini kuće njegovih roditelja u središtu Pariza, muškarac je pucao na kurdski centar, obližnji restoran i frizerski salon.

Prema kurdskoj krovnoj organizaciji Kurdskom demokratskom vijeću u Francuskoj (CDK-F), sve žrtve su bili kurdski aktivisti.
Jedna od osoba koje je napao zatim ga je svladala i razoružala, tvrdi državni odvjetnik. Pet od šest žrtava ima tursko državljanstvo, a jedna žrtva je Francuz.

Navodni počinitelj, 69-godišnji Francuz, uhićen je i zbog psihičkog stanja odveden na odjel psihijatrije.

Nakon incidenta u petak, izbili su sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice u Parizu koji su se stišali u subotu navečer.

“Uopće nismo zaštićeni. U deset godina šest kurdskih aktivista je ubijeno u srcu Pariza usred bijela dana”, rekla je Berivan Firat, glasnogovornica CDK-F-a.

Dodala je da je prosvjed postao nasilan nakon što su neke prosvjednike isprovocirali ljudi koju su u prolazu iz automobila mahali turskom zastavom. (Hina, jutarnji.hr)