Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Drama u Srbiji: Zbog curenja amonijaka izvanredna situacija, 51 osoba u bolnici

U nedjelju oko 17.30 sati, na dionici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mjesta Sopotski han, došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio plin amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja plina i velike koncentracije plina u atmosferi, priopćeno je iz MUP-a Srbije.Građani koji žive u blizini dobili su uputu da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze. Također, promet između Pirota i Bele Palanke na autocesti i magistrali je u prekidu zbog slabe vidljivosti, a alternativni pravac je preko sela Ponor.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je izvanrednu situaciju u tom gradu. Zbog proglašenja izvanredne situacije škole u Pirotu u ponedjeljak neće raditi.Piroćanci su tijekom večeri bili u strahu, nitko po uputama nije izlazio iz kuće, izjavio je za N1 novinar Nenad Paunović, vlasnik portala Pirot Plus Online. Oko 19 i 30 sati evakuirana je kompletna druga smjena u tvornici Tigar tajers i svi radnici su poslani kućama.

Paunović za N1 rekao je da se u rasponu od 30 kilometara, od Bele Palanke do Pirota, osjećao jak miris amonijaka, a da je vidljivost bila toliko slaba da su neki automobili sletjeli s puta. “Kao da si u tunelu bez svjetala”, opisao je Paunović.

Zbog slabe vidljivosti su, istaknuo je, bile zatvorene i prometnice, tako da se iz Pirota nije moglo izaći, niti se u grad moglo ući. Jedini alternativni pravac bio je preko sela Ponor.51 osoba hospitalizirana, dvije s težim simptomima
Pedeset i jedna osoba je hospitalizirana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dvije imaju teže simptome, rekli su u Sektoru za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Kako je javila reporterka N1, većina osoba je zbrinuta u Općoj bolnici u Pirotu.

Srbija kargo: Do curenja došlo van naseljenog područja
Iz kompanije Srbija kargo priopćeno je da je do prevrtanja jedne vagon cisterne pune amonijaka došlo u 16 i 36 sati, van naseljenog područja, na dijelu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja.

“U izvanrednom događaju nije bilo stradalih ni ozlijeđenih. Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno prometuje na ovoj dionici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir”, naveli su iz Srbija karga.Na lice mjesta su izašle ekipe MUP-a kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za izvanredne situacije koji su zatvorili prilaz mjestu prevrtanja u krugu od četiri kilometra.

Željeznički promet je tijekom večeri bio u prekidu.

Zajednička željeznička komisija za izvanredne događaje Infrastrukture željeznice Srbije i Srbija Кarga, utvrdit će uzrok ove nesreće, poručili su u priopćenju.(N1)