Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Možemo Karlovac prozvalo HDZ-ove saborske zastupnice iz Karlovačke županije

Stranka Možemo! zatražila je izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi kako roditelji njegovatelji ne bi nakon smrti djeteta izgubili sva prava te traže da im se u prvih šest mjeseci omogući primanje punog iznosa naknade, a idućih šest mjeseci pola iznosa. Oni navode, kako se godinama provodi skandalozna i bešćutna praksa kojom roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta ostaju bez svih svojih prava.
U roku od osam dana roditelji moraju centrima za socijalnu skrb prijaviti da je dijete umrlo te isti dan gube sva prava. Iz stranke Možemo se se založili za uvođenje tzv. modela šest plus šest, odnosno da im se omogući da šest mjeseci nakon smrti djeteta primaju punu naknadu, a idućih šest mjeseci pola iznosa.

No, saborska većina odbila je prijedlog Zeleno-lijevog bloka da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta isplaćuju naknade po modelu 6+6 poput saborskih zastupnika, a da bi im se omogućilo vrijeme za žalovanje, psihološka pomoć i snalaženje na tržištu rada.

Iz Možemo Karlovac, danas se putem objave na svom Facebook profilu pitaju: “koji su razlozi da su i tri HDZ-ove saborske zastupnice iz Karlovačke županije – Nada Murganić, Maja Grba-Bujević i Marija Jelkovac glasale protiv ovog prijedloga usprkos činjenici da bi i po struci i profesionalnoj dužnosti trebale biti podrška roditeljima njegovateljima”.