Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kremlj poslao poruku Zelenskom

Kremlj je odbacio u srijedu mirovni plan u 10 točaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, priopćivši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir “današnju realnost” četiri ukrajinske regije koje su se pridružile Rusiji.
“Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju stvarnost glede ruskog teritorija s ulaskom četiri regije u Rusiju. Planovi koji ne uzimaju u obzir tu stvarnost ne mogu biti mirovni”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
Rusija je u rujnu proglasila ukrajinske regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja dijelom svog teritorija nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije.

Predsjednik Volodimir Zelenski promiče svoj mirovni plan u 10 točaka, koji je prvi put najavio u studenom, razgovarajući o njemu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, među ostalima, i pozivajući svjetske čelnike da održe Globalni mirovni samit na temelju njega.

Plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče i četiri regije za koje tvrdi da ih je anektirala i Krima koji je zauzela 2014. godine.

Kremlj je u više navrata rekao da je otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali da ne vidi spremnost Kijeva za pregovore. (Hina, N1)