Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa pozvao na molitvu za svog prethodnika: ‘Molite za Benedikta XVI, veoma je bolestan‘

Današnji poziv na molitvu prva je naznaka da se Benediktovo krhko zdravlje ozbiljno pogoršalo

  • Molite za Benedikta XVI jer je veoma bolestan – poručio je poglavar Katoličke crkve papa Frane danas na redovitoj Općoj audijenciji srijedom. Potkraj pozdrava nazočnim hodočasnicima papa Frane je, mimo prethodno zapisanih riječi, dodao neočekivano i poziv na „osobitu molitvu za emeritiranog papu Benedikta koji u tišini podržava Crkvu“. Treba ga se „sjetiti, jer je veoma bolestan, moleći Gospodina da ga tješi i podrži u tom svjedočenju ljubavi za Crkvu sve do kraja.“

Vatikanski portal Vatican News komentira da „tih malo riječi pape Frane daju razumjeti da je osjetljivo zdravstveno stanje Benedikta, koji je 16 travnja navršio 95 godina.“

Sadašnji papa ne moli za ozdravljenje svog prethodnika, nego, zapravo, da ga Isus tješi i podrži dok se priprema za „odlazak u kuću Očevu“, kako je na svojoj samrti citirao Evanđelje njihov prethodnik sv. Ivan Pavao II.

U početku ovog mjeseca Benedikt XVI je primio ovogodišnje dobitnike Ratzingerove nagrade, teologa Michela Fédoua i pravnika Josepha Weilera, prvog Židova među laureatima te nagrade. Na fotografijama s tog susreta Benedikt XVI se doimao isto kao i posljednjih mjeseci: krhak, ali bistar i dobro raspoložen.
Benedikt XVI se odrekao papinske dužnosti u veljači 2013, povukavši se privremeno u Apostolsku palaču u Castel Gandolfu, a zatim definitivno u samostan Mater Ecclesiae unutar Vatikanskih vrtova. Ondje ga njeguju laičke sestre kongregacije Memores Domini te njegov već povijesni osobni tajnik i prefekt Papinskog doma nadbiskup Georg Gänswein, koji nam je sve ove godine posredovao podatke o Benediktovu životu prožetome molitvom, klasičnom glazbom, studiranjem i čitanjem. (I. Bešker, jutarnji.hr)