Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pritisak na zdravstveni sustav: Gripa je došla, a korona nije otišla

Gripa je došla, a korona nije otišla. O tome što donosi 2023. U mreži prvog govorili su Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, Iva Pem Novosel iz HZJZ-a te imunolog Zlatko Trobonjača.- Na neki smo se način vratili starim običajima od prije pandemije koronavirusa kad smo strepili od prvog božićnog vikenda jer smo znali da uvijek na Božić kreće opterećenje naše klinike. Spojena tri, četiri dana i vikend, dostupnost primarne zdravstvene zaštite je manja, tako da je ovih dana kod nas u bolnicu dolazilo 200 do 250 ljudi dnevno na pregled. To je golemo opterećenje za naš sustav, rekao je Čivljak.

– Dominiraju respiratorne infekcije raznih oblika, od blagih virusnih do težih bakterijskih. Gripa je krenula intenzivnije nakon što je dvije godine nije bilo. COVID je stabilno prisutan. Nezgodno je da je ova godina epidemijska u smislu respiratorno sincicijskog virusa, tako da su se preklopile tri epidemije što posljedično povećava broj oboljelih od respiratornih bolesti, dodao je.

Pem Novosel ponovila je da je gripa stigla malo prije i trenutačno je u zamahu, ali da je očekivano stigla u prosincu. Dodala je da Hrvatska ima manji postotak oboljelih od koronavirusa u odnosu na druge europske zemlje. Više na hrt.hr