Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

BiH: Dodik ponovo u sukobu s ustavom i međunarodnom zajednicom

Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) i veleposlanstvo SAD u toj zemlji upozorili su u četvrtak vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom da im neće biti dopušteno ponašanje kojim dovode u pitanje ustavni poredak BiH i krše Daytonski sporazum.OHR i američko veleposlanstvo tim su upozorenjem reagirali na odluku parlamenta RS koji je u srijedu donio još jedan zakon kojim taj entitet pokušava preuzeti vlasništvo nad nepokretnom imovinom koja pripada BiH kao državi.

Prkoseći presudi Ustavnog suda BiH koji je u rujnu proglasio neustavnim i stavio izvan snage zakon kojim su u RS ranije pokušali preuzeti državnu imovinu, entitetski je parlament na osobni Dodikov poticaj u srijedu ponovo usvojio zakon gotovo identičnog sadržaja. Na taj su način ponovo jednostrano pokušali preuzeti ovlasti za rješavanje pitanja koje treba biti regulirano zakonom na državnoj razini.

Dodik je nakon toga izjavio kako će RS čvrsto inzistirati na provedbi spornog zakona.

– Mi imovinu nećemo dijeliti s BiH, kazao je dodajući kako ga ne zanimaju presude Ustavnog suda BiH.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović odmah je najavio kako će ponovo pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene ustavnosti novog zakona donesenog u parlamentu RS a Dodiku je poručio da prestane davati “besmislene izjave” i prihvati činjenicu da se državi ne može oduzimati njena imovina.

– Država BiH i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine, kazao je Bećirović aludirajući istodobno na tvrdnje kako je ovo ujedno prvi ozbiljniji test za odnose u novouspostavljenoj koaliciji koja bi trebala vladati državom u naredne četiri godine. U toj su koaliciji uz Bećirovićev SDP i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i HDZ BiH.

Kritikama na Dodikov račun nakon toga su se pridružili iz veleposlanstva SAD.

– RS mora u potpunosti poštovati ustav i odluke institucija BiH, uključujući konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima u RS ili ne, stoji u njihovoj izjavi.

Iz OHR-a su reagirali izjavom u kojoj je istaknuto kako neće dopustiti provedbu zakona usvojenog u parlamentu RS.

– Ovakvim odlukama ugrožava se vladavina prava, narušava pravna sigurnost i ugrožava sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlasti moraju se tumačiti kao kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, stoji u izjavi.

Visoki predstavnik u BiH ima izvršni mandat koji mu dopušta smjenu izabranih dužnosnika za koje se ocjeni da ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma.(hrt)