Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruski veleposlanik pokušava minirati put BiH prema EU: ‘Status kandidata je opasan. Srbi, usprotivite se‘

Bocan Harčenko je odbacio odgovornost Rusije za rat u Ukrajini iznoseći tvrdnje kako je za to kriv Zapad

Ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da EU davanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini samo pokušava držati tu zemlju podalje od Rusije, a bosanske Srbe pozvao da se tome usprotive ustvrdivši kako će članstvo u EU zapravo dovesti do ukidanja ovlasti koje ima Republika Srpska.

“Kandidatski status veoma je opasna stvar”, kazao je Bocan Harčenko u intervju za televiziju RS (RTRS), objavljenom u četvrtak navečer.

Dodao je kako je strategija prelaska BiH od Daytona ka Bruxellesu u biti dodatni pritisak na Republiku Srpsku, odnosno pokušaj centraliziranja BiH koja, po njegovu sudu, može opstati samo na daytonskim temeljima.
Bocan Harčenko koji je od 2009. do 2014. godine bio veleposlanikom svoje zemlje u BiH hvalio je predsjednike RS Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića kazavši kako vjeruje da će oni ostati dosljedni u protivljenju uvođenju sankcija i prekidanju veza s Rusijom.
Vjeruje da će Dodik i Vučić na tome ustrajati te da će time nastaviti jačati suverenitet Srbije i Republike Srbije.

Bocan Harčenko je odbacio odgovornost Rusije za rat u Ukrajini iznoseći tvrdnje kako je za to kriv Zapad jer opskrbljuje Ukrajinu oružjem. (Hina, jutarnji.hr)