Aktualno OG sada Ogulin

Od danas kupovina parkirne karte na aparatima moguća samo u eurima

Nova godina donijela nam je, osim ulaska u Schengen, i euro kao platežnu valutu. Stoga bi prvi dani ove godine mogli za neke biti poprilično zbunjujući, jer kuna, nakon 28. godina, odlazi u povijest. Tijekom prve polovice siječnja možemo plaćati i u kuna i u eurima, a ostatak bi nam trebali izvraćati u eurima.
Tijekom cijele 2023. godine građani mogu besplatno zamijeniti svoju gotovinu u kunama za eure u svim poslovnicama banaka, Fine i pošte i to na način da se po jednoj transakciji maksimalno zamijeni 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna.

Nakon toga, od 1. siječnja 2024. samo Hrvatska narodna banka će besplatno o zamjenjivati kune za eure. Novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovanice još tri godine, točnije do 1. siječnja 2026.

Promjene su već utjecale i na jednu od usluga koju nudi ogulinsko Stambeno komunalno gospodarstvo, koje upravlja parkirališnim mjestima na području našeg grada. Iz Stambenog javljaju da je od danas kupovina parkirne karte na aparatima moguća samo u eurima. Razlog tome je jest činjenica da na samoposlužnim aparatima nije moguće vršiti platni promet sa dvije valute istovremeno. “Molimo korisnike za razumijevanje.” – poručili su iz SKG-a.

Inače, u zemljama koje su uvodile euro bio je udvostručen broj lažnih novčanica na tržištu. Najčešće se krivotvore one od 50 eura. Očekuje se i rast broja krivotvorenih kovanica, stoga valja biti na oprezu. Iz policije upozoravaju građane da novčane transakcije obavljaju preko financijskih institucija, jer je to jedini siguran način. U suprotnom možete biti kažnjeni i ako primite krivotvoreni novac. Originalna novčanica mora šuškati i ima oznake koje možemo vidjeti bez povećala, infracrvenog svjetla i UVE svjetiljke. Među njima su vodeni znak i zaštitna nit. Na stranicama HNB-a objavljen je i detaljan vodič kojim je moguće prepoznati krivotvorine, a zaštitna obilježja mogu se provjeriti u četiri koraka: Osjeti, pogledaj, nakreći i provjeri!

Nadamo se da će vam ovaj period prilagodbe na euro proteći bez neke veće glavobolje!