Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Perko: Kune se mogu konvertirati tijekom cijele godine

Drugi je dan nove godine, ali prvi radni u eurozoni. Hrvatska se nakon gotovo 30 godina oprašta od kune. Euro je nova službena valuta, ali kunama se možemo koristiti do 14. siječnja. Sanja Smiljanić Grubišić izvijestila je za Dnevnik HRT-a, da problema s korištenjem eura nema te da su se građani opskrbili eurima, no plaćju i kunama. Svi su bankomati u funkciji i kreditne kartice funkcioniraju.

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka rekla je kako sve ide po planu, da funkcionira kompletan platni promet, kreditne i debitne kartice, kod većine banaka online bankarstvo i većina je poslovnica otvoreno.

Na pitanje jesu li se građani snašli, Perko je rekla da jesu.

– Osigurali smo dovoljno informacija na vrijeme. Građani se snalaze. Prvih dana se preferira kartično plaćanje dok se svi ne uhodaju, dok trgovci nemaju dovoljno eura za vratiti, ali sve doista dobro funkcionira, istaknula je.

Bankomati izdaju 10 i 20 eura, a veće apoene možemo očekivati nakon 1. travnja, no neki bankomati koji imaju takve tehničke mogućnosti već danas mogu davati veće apoene, kazala je.

– Za građane koji imaju kredite s fiksnim kamatama nema brige, a oni koji imaju promjenjive kamatne stope može se očekivati blagi rast s obzirom na to da kamatne stope u cijeloj eurozoni rastu. Međutim on je u Hrvatskoj jako ublažen s ulaskom u euro, naglasila je.

Smatra da je građanima ostalo još dosta kuna, ali one se mogu tijekom cijele godine konvertirati u Fini, Hrvatskoj pošti i bankama.(hrt)