Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nova karijera nekad najpopularnijeg Plenkovićevog ministra: ‘Moram nešto raditi…‘

S kim planira poslovati u budućnosti bivši ministar iz Plenkovićeve Vlade nije želio otkriti

Bivši ministar financija Zdravko Marić nakon odlaska iz Vlade odlučio je pokrenuti privatni biznis pa je potkraj listopada na zagrebačkom Trgovačkom sudu registrirao tvrtku pod nazivom Marabizz d.o.o., u kojoj je direktor i osnivač. Tu informaciju je objavio tjednik Nacional, i to u kontekstu toga da Marić svoju poslovnu budućnost planira u suradnji s Krešimirom Filipovićem, poduzetnikom koji je sudjelovao u kupovini udjela Fortenove od strane arapskog investitora Saifa Alketbija, no to Marić odlučno demantira.

  • Osnovao sam tvrtku jer moram nešto raditi, ali nemam nikakve planove s ruskim ‘igračima‘. Otišao sam iz politike i nemam namjeru komentirati svaki svoj poslovni potez, a ni privatna putovanja s obitelji – izjavio je Marić komentirajući informaciju o putu u Dubai koju također u članku navodi tjednik Nacional. Tvrtku je registrirao na zagrebačkom Jarunu, i to za poslovno savjetovanje. Uplatio je 2,6 tisuća eura temeljnog kapitala, a tvrtka je osnovana 21. listopada prošle godine.

Podsjetimo da je Marić Vladu napustio u srpnju 2022., a uskoro mu istječe prvih šest mjeseci otkako je otišao. Inače, Marića s poduzetnikom Filipovićem povezuje i jedan boravak u hotelima tvrtke Jadranka po povlaštenoj cijeni dok je bio ministar financija, a zbog toga ga je i kaznilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Ali Marić tvrdi da nema nikakve planove s ruskim investitorima, a s kim planira poslovati u budućnosti nije nam želio otkriti.

Marić je u Vladu, podsjetimo, došao iz Agrokora, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. U Ministarstvu financija je počeo raditi 2006. kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. Od 2012. do 2016. radio je u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. S tog mjesta došao je na poziciju nestranačkog ministra financija u Vladi premijera Andreja Plenkovića. (V.Nezirović, jutarnji.hr)