Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruski državni medij predviđa: U 2023. može eksplodirati na Kosovu i u Bosni

Ruski državni medij RIA Novosti objavio je svoja predviđanja za događanja u 2023. godini navodeći da će ona biti logičan nastavak 2022. S tim u vezi, istaknuli su “da bi moglo doći do ekplozije, kako na Kosovu tako i u Bosni”.
Ovaj medij piše da bi se prognoze za 2023. godinu mogle kretati od “nemojte biti iznenađeni bilo čime” do “sve će se promijeniti”, naglašavajući da “nema smisla čekati kraj svijeta ili se nadati čudu”.
U kontekstu toga da bi u ovoj godini moglo “eksplodirati na Kosovu i u Bosni”, navode da je Europa postala najtoplije mjesto na svijetu.

Ipak, naglasili su da će ove godine ostati u fokusu rat u Ukrajini, što je zapravo i vezano za njihov (ruski op.a.) tijek.

“Iako je Europa, koja je iznenada postala najtoplije mjesto na svijetu jer se odlučila proširiti na istok na račun ruske zemlje i smatra da je ono što se događa u Ukrajini njeno, a ne ruska afera, i bit će u uzbuđenom stanju tijekom cijele 2023. godine”, pišu RIA Novosti.

Dalje ruski medij, potencirajući na uspon rusko-iranskih odnosa, piše da su im (Europi) nedavni nemiri u Iranu dali dodatnu nadu da će destabilizirati situaciju u Islamskoj Republici.

“Ali ne treba računati na ozbiljna previranja u toj drevnoj državi. Sa svim svojim unutrašnjim problemima, Iran je na čelu zemalja koje rade na promjeni svjetskog poretka koji je koristan za Zapad, a uloga Teherana će se samo povećati. Rusija održava bliske odnose sa susjedima Irana – kako s Arapima tako i s Turcima”, navodi se u tekstu.
Dalje ističu da interakcija s arapskim zemljama (prije svega Saudijska Arabija i Emirati) jačaju, i da Turska stječe karakter strateški važnog.

“Putin uspijeva pronaći balans interesa s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, tako da će predstojeći predsjednički izbori u Turskoj u lipnju biti izuzetno važni. Erdogan će gotovo sigurno biti reizabran, što je korisno za Rusiju i nepovoljno za Zapad”, piše prokremaljski medij. (N1)