Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump pozvao republikanc: Glasajte za Kevina i gledajte kako Nancy leti kući

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump podržao je kandidaturu Kevina McCarthya za predsjednika Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.
Trump je na vlastitoj društvenoj mreži Truth Social napisao objavu u kojoj je pozvao republikanske zastupnike da glasaju za McCarthya. “Sinoć su se odvili neki stvarno dobri razgovori, a sada je vrijeme da svi republikanski članovi Zastupničkog doma glasaju za Kevina i odnesu pobjedu te gledaju kako luda Nancy Pelosi leti kući u slomljenu kaliforniju. Ona je jedini predsjednik Zastupničkog doma Kongresa koji je dva putu izgubio većinu u domu”, napisao je bivši predsjednik u objavi na svojoj platformi.

Pozvao je republikance da ne dopuste da se njihov veliki trijumf pretvori u sramotni poraz.

“Uznemirijući početak godine”
“Vrijeme je za slavlje, zaslužili ste to. Kevin McCarthy će obaviti dobar posao, a možda čak i sjajan, samo gledajte”, napisao je Trump.​

Podsjetimo, republikanski tvrdolinijaši u Zastupničkom domu američkog Kongresa u utorak su tri puta spriječili izbor svog stranačkog kolege Kevina McCarthyja za predsjednika tog tijela.
Prvog dana izbora za čelnika donjeg doma Kongresa koji je djelovao kao obračun između dvadesetak tvrdolinijaša s ostala 202 člana republikanskog kluba, McCarthy u tri glasanja nije uspio dobiti 218 glasova potrebnih da postane predsjednik Zastupničkog doma.

Bio je to uznemirujući početak za novu republikansku većinu koji je ukazao na izazove s kojima bi se ta stranka mogla suočiti u sljedeće dvije godine, prije predsjedničkih izbora 2024. godine.

Njihova tanka većina od 222 spram 212 zastupnika omogućuje veći utjecaj maloj skupini tvrdolinijaša koji žele promjene pravila koje bi im dale snažniju kontrolu nad predsjednikom Doma i veći utjecaj na pristup stranke pitanjima potrošnje i zaduživanja. (N1)