Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Republikanci opet nisu izabrali novog čelnika Zastupničkog doma SAD-a

Zastupnički dom američkog Kongresa ponovno, iz četvrtog pokušaja, nije uspio izabrati predsjednika. Republikanci koji imaju većinu u tom domu ne uspijevaju postići konsenzus oko budućeg čelnika kojem je za izbor potrebno 218 glasova potpore.
Kevin McCarthy, koji je bio čelnik republikanskih zastupnika dok su bili opozicija u prethodnom sazivu Kongresa, u četvrtom je krugu glasovanja dobio 201 glas za. Protiv njega je glasovalo 20 republikanaca, tzv. tvrdolinijaša. Svi su članovi konzervativnog Kluba za slobodu na Capitol Hillu i uglavnom niječu izbornu pobjedu Joa Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Bivši predsjednik Donald Trump je nizom poruka na svojoj platformi „Društvena istina“ pozvao republikance na jedinstvo i potporu McChartyu. No, mala, ali moćna opozicija unutar Republikanske stranke nije ga poslušala.

Demokrati su zastupniku iz svoje stranke, Hakeemu Jeffriesu, dali 212 glasova.

Demokratski predsjednik Joe Biden ovu je situaciju nazvao “sramotnom” i rekao da “ostatak svijeta” pozorno prati.

Za izbor predsjednika Zastupničkog doma, treće najvažnije figure u američkoj politici nakon predsjednika i potpredsjednika, potrebna je većina od 218 glasova. U prvih pet krugova Kevin McCarthy nije uspio dobiti više od 203.

Ovakva situacija potpuno paralizira instituciju: bez predsjednika izabrani zastupnici ne mogu položiti prisegu, a samim time ni donijeti bilo kakav zakon. Republikanci također ne mogu pokrenuti brojne istrage koje su obećali protiv Joea Bidena.

Ovo je prvi put nakon 1923. da predsjednik Zastupničkog doma nije izabran iz prvog pokušaja. Prije toga, 1855. trebala su 133 kruga glasovanja da Zastupnički dom izabere čelnika. (Hina/HRT/R.S.)