Aktualno OG sada Ogulin

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Badnji dan, pripremajući se za najradosniji praznik, Božić. Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za kršćanstvo.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvaćanje nove svjetlosti. Svi običaji imaju smisao kršćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja. I u Ogulinu će se večeras zapaliti badnjak nakon večernjeg bogosluženja u crkvi Sv. Georgija, koje će početi u 17 sati.

U organizaciji Kulturnog društva Nikola Tesla, posjetiteljima će biti podijeljeno i kuhano vino, već po tradiciji.