Aktualno OG sada Ogulin

Katolička crkva danas slavi Bogojavljenje, ili Sveta tri kralja

Katolička crkva danas slavi Bogojavljenje, ili Sveta tri kralja, kao svetkovinu objavljenja Kristova božanstva.

Uoči blagdana Bogojavljanja, katolici običavaju u crkvama blagoslivljati vodu kojom se onda škrope kuće vjernika. Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označuju slovima „G“, „M“ i „B“ koja označavaju inicijale trojice kraljeva, Gašpara, Melkiora i Baltazara. Bogojavljanje ili Sv. Tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća.

Izvorno je nazvan “Epiphania”, a znači očitovanje Boga, stoga Bogojavljenje. Kršćani Zapada će preuzeti ovaj blagdan u 4. st. Ovim se blagdanom Crkva sjeća Božje objave kroz tri događaja iz Isusova života: poklon mudraca, krštenje na Jordanu i čudo u Kani Galilejskoj. Osnovno je značenje blagdana: Bog je došao spasiti sve ljude i sve narode, što osobito simboliziraju tri mudraca s Istoka, pa se ovaj blagdan kršćanski prvo nazvao Sveta Tri kralja.

Bogojavljanje je neradni dan i u Austriji, Italiji, Njemačkoj…. dok Francuska, Slovenija i Mađarska proslavljaju ovaj blagdan radno. Blagdanom Isusova krštenja, koji se slavi u nedjelju po Bogojavljenju, završava u katolika božićno vrijeme.

Ono je  sinoć službeno završilo i u Ogulinu, koncertom Kulturno umjetničkog društva  “Klek” u crkvi Bl. Alojzija Stepinca, u Kučinićima, kojem je nazočio i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.