Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Iranu dva nova pogubljenja povezana s masovnim prosvjedima

Iransko pravosuđe u subotu je objavilo da su obješena još dvojica muškaraca proglašena krivima za ubojstvo pripadnika paravojnih snaga za vrijeme prosvjeda koje je potaknula nerazjašnjena smrt u pritvoru mlade Iranke kurdskog podrijetlai.
U Iranu je, nakon smrti 16. rujna 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru iranske policije jer je navodno kršila kodeks odijevanja Islamske Republike, počeo masovni prosvjed. Kodeks ženama nalaže nošenje vela u javnosti.

“Mohamad Mahdi Karami i Sejed Mohamad Hoseini, glavni počinitelji zločina koji je doveo do mučeničke smrti Ruholaha Adžamiana, jutros su obješeni”, objavio je portal Mizan Online, pozivajući se na pripadnika milicije Bassidji, povezane s Čuvarima revolucije, paravojnim ideološkim ogrankom iranske vojske.

Od početka prosvjeda iransko pravosuđe na smrt je osudilo 14 osoba zbog povezanosti s prosvjedima, piše agencija AFP, pozivajući se na službene informacije.

S današnjim pogubljenjima smrtna kazna je izvršena nad njih četiri, a ostali su procesi u tijeku. Aktivisti kažu da je s optužbama, čiji je krajnji ishod smrtna kazna, suočeno još desetak osoba.

Subotnja pogubljenja su se dogodila unatoč kampanji nevladinih organizacija koje su pozvale službeni Teheran da poštedi Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija.

Amnesty International osudio je “nepošteno” suđenje koje je obavljeno po “ubrzanom postupku”.

Sredinom prosinca Mehdijev otac Mašalah Karami na društvenim je mrežama objavio video-snimku u kojoj moli vlasti da ponište odluku o smrtnoj presudi njegovu sinu, kojega je opisao kao prvaka u karateu, reprezentativca i osvajača nagrada u brojnim natjecanjima u Iranu.

Karami je lokalnim medijima kazao kako obiteljski odvjetnik nije uspio doći u posjed niti pregledati dosje njegova sina.

Odvjetnik Mohamed Aghasi u subotu je tvitao kako Karamiju nije omogućeno da posljednji put vidi članove svoje obitelji prije pogubljenja.

Po podacima organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu, Karami je imao 22 godine, a po podacima nevladinih udruga Hoseiniju je bilo 39.

Od sredine rujna u Iranu je, po podacima UN-a uhićeno oko 14.000 ljudi, među kojima su brojni sportaši, aktivisti, novinari i poznate osobe iz filmske umjetnosti. (Hina/HRT)