Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vučić na neustavni praznik šalje svog sina, Srbi najavljuju: ‘Dolazi 3000 ruskih dobrovoljaca!‘

Milorad Dodik je provokativno prebacio glavnu “proslavu” u Istočno Sarajevo, što je dodatno uzburkalo duhove

Napetosti u BiH ne prestaju. U ponedjeljak, 9. siječnja, obilježava se neustavni i kontroverzni tzv. Dan državnosti Republike Srpske.

Zbog toga što je na vlasti u Banjoj Luci oporbeni gradonačelnik Draško Stanivuković, Milorad Dodik je provokativno prebacio glavnu “proslavu” u Istočno Sarajevo, što je dodatno uzburkalo duhove u glavnom gradu, a zatim je stvar eskalirala, kako piše Oslobođenje, jer Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke, kaže da je najavljen dolazak čak tri tisuće ruskih “dobrovoljaca” koji su se na strani Srba borili tijekom rata u BiH.
Bošnjačke braniteljske udruge najavljivale su blokadu prometa u Sarajevu te nedopuštanje da sudionici sporne manifestacije prolaze kroz grad, ali nakon razgovora s federalnim ministrom unutarnjih poslova Aljošom Čamparom do blokade prometa ipak neće doći, mada iz ureda ministra pozivaju građane BiH da ne nasjedaju na “huškačku retoriku i provokacije”.

Doduše, na “svečanosti” se očekuje ruski ambasador Igor Kalabuhov.
Iako se očekivalo, nije najavljen dolazak srbijanskog predsjednika Vučića, ali kako javlja portal dijasporainfo.net, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u službenu delegaciju Srbije šalje i svog sina Danila!

To je prvi “politički istup” Vučićeva starijeg sina, koji je inače često bio viđen u društvu poznatih lica iz beogradskog podzemlja. Zanimljivo će biti vidjeti je li ovo početak Danilova političkog angažmana u očevoj vladavini.
On će biti u delegaciji s predsjednikom srbijanske Skupštine Vladimirom Orlićem i ministrom za rad, zapošljavanje te boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, jednim od najbližih Vučićevih suradnika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt također se protivi obilježavanju Dana Republike Srpske, naglašavajući da je on protivan Ustavu BiH. “Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijelom teritoriju BiH.

Dakle, obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS pokazuje jasno neprihvaćanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštovanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH”, citira Schmidta portal OHR-a. I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je da je proslava Dana RS-a u Istočnom Sarajevu – “provokacija i zla namjera”.

“Neustavno obilježavanje 9. siječnja seli se u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najduljom opsadom”, rekla je Benjamina Karić. (Vlado Vurušić, jutarnji.hr)