Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Odrađeno već 500 nadzora u trgovinama i ugostiteljskim lokalima, objavljeni prvi rezultati

‘Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata i nekakvi drugi troškovi poslovanja‘

Nakon uvođenja eura te poskupljenja roba i usluga koje je uslijedilo, inspektori Državnog inspektorata te tržišna, turistička i inspekcija rada već danima provjeravaju stanje na terenu, piše HRT.

  • Prema prvim službeno objavljenim podacima, kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja, intenzivirali smo nadzore. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu utvrđeno je neopravdano podizanje cijena – rekla je Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Svi poslovni subjekti koji su izmijenili svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. No svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje.

  • Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu – istaknula je Filipović-Grčić.

Postoje razni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene, piše HRT.

  • Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma – kazala je Filipović-Grčić.

Potrošači su dovedeni u nepovoljniju situaciju, istaknula je Filipović-Grčić.

  • Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzeti ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene – dodala je Filipović-Grčić.

I u drugim zemljama došlo je do povećanja cijena.

  • Treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena. Mi jesmo u promijenjenim okolnostima u odnosu na Sloveniju budući da je stopa inflacije preko 13 posto, no ono što je bitno je da kontrolni mehanizmi moraju u takvim situacijama postojati i ne bi to uspoređivala s drugim zemljama, okolnosti su drugačije sa spektra inflacije – kazala je Filipović-Grčić. (L.G., jutarnji.hr)