Aktualno OG sada Ogulin

U Ogulinu nema problema s podjelom besplatnih obroka u školama

Projekt besplatnog obroka za sve učenike u osnovnim školama, krenuo je danas.
Prehranu za učenike, kao i do sada, sufinanciraju i organiziraju vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom. I dok u nekim gradovima s tim imaju problema, iz raznih razloga, u Ogulinu nije tako.

U programu Radio Ogulina danas su gostovali ravnatelji ogulinskih osnovnih škola i objasnili na koji je to način organizirano u njihovim odgojno obrazovnim ustanovama.

Zvonko Ranogajec, ravnatelj Prve osnovne škole, među ostalim je rako:

“Za područne škole u Turkovićima, Hreljinu i Desmericama, to je povijesni dan jer su prvi put njihova djeca dobila hranu, odnosno marendu, koje se prije davale samo u onim školama u kojima je postojala kuhinja. Deset učenika u Hreljinu, šest u Turkovićima i pet u Desmericama danas su pod velikim odmorom dobila svoj obrok. Da bi ispunili preduvjete morali smo kupiti dodatni dio posuđa i uz školski kombi morali smo iznajmiti još jedno kombi vozilo, koje ćemo posebno platiti, a koje vozi iz Zagorja u Desmerice. Mi imamo u svom meniju 3 puta tjedno variva, kako to popularno kažemo topli obrok sa žlicom, a ostala dva dana imamo topli napitak, mlijeko ili jogurt sa namazima, tako da je isti jelovnik u matičnoj školi, u Zagorju i u područnim školama u Turkovićima, Desmericama i Hreljinu.

 

Anđelka Salopek, ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić o ovoj je temi izjavila:
“U osnovnoj školi IBM nismo imali neki veliki problem, jer je organizirana prehrana u matičnoj školi, u područnoj školi Kučinići i područnoj školi Drežnica. Trebali smo samo organizirati prehranu za 6 učenika u područnoj školi Jasenak, što smo za vrijeme zimskog ferija organizirali i pripremili da se iz područne škole Drežnica za Jasenak voze kuhani obroci i sve ono što jedu svi naši učenici.
Organizirali smo više kuhanih obroka kroz tjedan i poboljšali naše jelovnike sa više voća, povrća i mliječnih namaza. Zamijenili smo neke namirnice antialergijskim namirnicama i vodili smo računa o svim nutritivnim vrijednostima.”