Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beogradska tvrtka bila je u pravu: Pala je nabava za obnovu Mimare od 147,8 milijuna kuna. Hoće li propasti novac za obnovu iz EU-a?

Nakon što je prije nekoliko dana Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila Odluku o odabiru izvođača radova za cjelovitu sanaciju nosive konstrukcije, krova i pročelja Muzeja Mimara, procijenjene nabavne vrijednosti 147,8 milijuna kuna, postalo je upitno hoće li se u zadanom roku, do kraja lipnja, uspjeti iskoristiti dobivena sredstva iz europskog Fonda solidarnosti.

Podsjetimo, Muzej Mimara teško je stradao u potresu i riječ je o jednom od najvećih pojedinačnih projekata u kulturi čiju obnovu treba provesti.Na nabavu raspisanu u kolovozu prošle godine pristigle su tri ponude. Zajednica ponuditelja – tvrtka Modulor iz Beograda, istoimena zagrebačka podružnica, Modulor constructions iz Zagreba i tvrtka Koto iz Beograda – obavila bi taj posao za 138 milijuna kuna bez PDV-a, ING-Grad iz Zagreba i križevački Radnik za 145,58 milijuna kuna, a zagrebački Velekem, Oportum i Neving za 147,59 milijuna kuna.

Iako je ponuda beogradsko-zagrebačkih tvrtki bila najniža, Javna ustanova ‘Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara’ odabrala je onu ING-Grada i Radnika kao najpovoljniju. Od dvije preostale jedna je ocijenjena nepravilnom, a druga da nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Na ovu odluku žalio se Modulor, kojem je DKOM-u dao za pravo u nizu stavki koje je Javna ustanova smatrala spornima, a između ostalog jednu pomalo bizarnu. Naime u odgovoru na žalbu iz Ustanove su tvrdili kako prije davanja ponude Modulor s partnerima nije ni obišao gradilište. Međutim to nije bio uvjet za davanje ponude.

DKOM je na kraju poništio Odluku o nabavi, a uz sve Javna ustanova ‘Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara’ morat će im nadoknaditi sto tisuća kuna troškova žalbenog postupka. Na ovu odluku DKOM-a nema mogućnosti žalbe, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom. Više piše Vedran Brkulj na tportalu