Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dvojica optužena zbog protupravne gradnje na zaštićenom području kod Rovinja

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo je optužnicu protiv dvojice muškaraca u dobi od 75 i 40 godina koje sumnjiče za kazneno djelo protiv okoliša jer su na zaštićenom području kod Rovinja bespravno podignuli kuće s pomoćnim objektima.
Riječ je o objektima izgrađenima na području park-šume Rt Sveti križ, unutar granica prostora zaštićenog krajobraza “Rovinjski otoci i priobalno područje”, koji je upisan u Registar posebno zaštićenih objekata prirode.

Tužiteljstvo 75-godišnjaku stavlja na teret da je od početka 2022. do lipnja prošle godine, kao suvlasnik trećine parcele, protivno odredbama Zakona o zaštiti prirode, bez odobrenja nadležnog upravnog tijela posjekao stabla i sagradio novi zidani objekt s dvostrešnim krovom te kameni poluukopani objekt.

U drugoj optužnici tužitelji 40-godišnjaku stavljaju na teret da je od 24. siječnja 2017. do 29. ožujka 2022. na svojoj katastarskoj čestici na području park-šume Rt Sveti križ sagradio “kuću za odmor veličine oko 42 metra kvadratna, ljetne kuhinje veličine oko 39 metara kvadratnih, uz betonske nosive stupove portuna visine oko dva metra i više ukrasnih zidova od kamena i betona”.

Obojica su optužena za bespravnu gradnju na zaštićenom području za što zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. (Hina/HRT/A.S.)