Aktualno OG sada Ogulin

„Bajkom oko svijeta“

Tijekom protekle 2022. godine projektom „Bajkom oko svijeta“ u Ivaninoj kući bajke otisnuli su se na putovanje kroz svjetsku književnost u potrazi za bajkovitim ostvarenjima, autorima i zanimljivostima iz svijeta bajke.

Tako su obišli bajke iz Francuske, Njemačke, Skandinavije, bajke Dalekog istoka, Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Španjolske, Portugala i Italije, bajke Istočnih Slavena, bajke Velike Britanije i Irske i bajke Bliskog Istoka. U posljednjem mjesecu provedbe ovog projekta posebnu su pažnju posvetili zanimljivostima i značaju bajkovitog stvaralaštva iz Hrvatske. Tijekom cijele godine svi zainteresirani mogli su pročitati čak 99 zanimljivosti koje i dalje možete pronaći na njihovoj  internetskoj stranici. Osim toga, tijekom cijele godine  Baza bajki se dopunjavala bajkama iz raznih dijelova svijeta, a održano je i više prigodnih radionica, aktivnosti i čitanja bajki.

“I u 2023. godini provodit ćemo jedan cjelogodišnji projekt, ali pritom ostajemo u Hrvatskoj i to u našoj ustanovi. Naime, ove godine obilježavamo desetu godišnjicu našeg rada, stoga ćemo se kroz narednih 12 mjeseci do našeg desetog rođendana, koji ćemo obilježiti 13. prosinca 2023. godine, posvetiti upravo toj čarobnoj brojci. Tako vas svakog 10. dana u mjesecu očekuje bajkovitih Top deset!

Riječ je o popisu odabranih naslova, autora, likova i drugih značajki iz svijeta bajki koji će se rangirati sukladno odabranoj temi mjeseca. Naša prva ljestvica donosi vam, prigodno, Top deset bajki s brojem u naslovu. Brojevi često imaju značajnu ulogu u bajkama, a najčešće je riječ o brojevima tri, sedam i dvanaest. Zašto su ti brojevi značajni, ali i kojih smo čarobnih deset takvih bajki izdvojili u prvom mjesecu ove godine, možete saznati na našoj internetskoj stranici: https://www.ivaninakucabajke.hr/hr/projekti-kuce/top-10/sijecanj/.

Uz to, sve odabrane bajke možete pročitati i/ili poslušati u Ivaninoj kući bajke.

Naš čarobni broj deset ove ćemo godine popratiti i predstavljanjem elemenata naše stalne izložbe, o čemu ćete uskoro moći saznati više na našim internetskim stranicama i društvenim mrežama. Sve to samo je dio programa i planova koje pripremamo u ovoj slavljeničkoj godini, a vas sve pozivamo da je proslavite s nama!”-poručuju iz Ivanine kuće bajke.  (foto:Zdravko Špehar (IN FOTO VIDEO & DIZAJN)